Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Radičová: Zmluva s SPP bola proti môjmu rozkazu, zvážim súdne kroky

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Bývalá premiérka Iveta Radičová, ktorá bola poverená aj riadením rezortu obrany, odmieta očierňovanie zo strany ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD).

"Zvážim súdne kroky," povedala Radičová v reakcii na Glváčovu dnešnú tlačovú konferenciu. Podľa Glváča uzavrel rezort za čias Radičovej ročný kontrakt na dodávku plynu za 7,9 milióna eur s SPP bez súťaže v čase, keď už firma nemala na trhu monopolné postavenie a existoval aj ďalší poskytovateľ. Expremiérka prízvukuje, že od jej nástupu na obranu až po nástup Glváča platil zákaz podpisovania nových zmlúv. "Pokiaľ boli obligatórne zmluvy, ktoré sa musia podpisovať, aby fungovala armáda, tak ku každej som dávala svojím podpisom súhlas. Táto zmluva mi predložená nebola, išlo to proti môjmu rozkazu," uviedla Radičová. Dodala, že na zmluve je len podpis bývalého šéfa Úradu pre investície a akvizície Pavla Líšku a ako kontaktná osoba je uvedený šéf sekcie majetku a infraštruktúry Marián Viskupič, obaja nominanti SaS.

Glváč dnes pred novinármi vyhlásil, že mu Radičová odovzdala čistý stôl, pod ktorým sa však nachádza "množstvo hnoja". Prvou kauzou, ktorú vytiahol v júli, bolo povinné zmluvné poistenie (PZP) na rezortné autá na štyri roky za deväť miliónov eur, ktoré vraj Radičová zazmluvnila dvojnásobne drahšie než je trhová cena. "Dnes mi dal Glváč plne za pravdu a potvrdil, že aj v prípade PZP som dala súhlas len k pokračovaniu verejného obstarávania. Znovu zdôrazňujem, pokiaľ by bol súhlas s podpísaním zmlúv nevyhnutných pre chod ministerstva, na tej zmluve musí byť aj môj súhlas aj podpis, ale takéto niečo na tých zmluvách nenájde," konštatovala Radičová. Minister Glváč dnes oznámil, že sa dohodol s poisťovňou Allianz na zrušení tejto zmluvy. O rovnaký výsledok sa bude snažiť aj pri avizovaných rokovaniach s SPP.

Podľa Glváča kauza SPP zasahuje tak do ministrovania Ľubomíra Galka z SaS ako aj expremiérky Ivety Radičovej, ktorá bola v tom čase v SDKÚ-DS. Situácia sa vyhrotila začiatkom tohto roka, keď SPP dodával ministerstvu plyn bez platnej zmluvy a sekcia ekonomiky odmietala faktúry bez platnej zmluvy uhrádzať. Keď sa o situácii dozvedela Radičová, podľa Glváča splnomocnila Viskupiča na podpis "nejakej zmluvy s dodávateľom plynu". "Ten to, samozrejme, odmietol podpísať, pretože vedel, že je tam problém a nakoniec podpísal túto zmluvu 29. marca, to znamená zase v rozhodnom období po voľbách, tak, ako PZP (kauza povinného zmluvného poistenia áut na ministerstve, pozn.), pán Líška," vysvetlil Glváč. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu