Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Syndikát novinárov „ukradol“ článok, v ktorom ho kritizujú, že „kradne“ články

Syndikát novinárov „ukradol“ článok, v ktorom ho kritizujú, že „kradne“ články Zobraziť galériu (2)
Syndikát novinárov „ukradol“ článok, v ktorom ho kritizujú, že „kradne“ články

BRATISLAVA – Slovenskému syndikátu novinárov sa podaril kuriózny kúsok. Z internetového portálu Mediálne.sk použil článok, v ktorom autor kritizuje to, že práve syndikát bez súhlasu preberá cudzie články a vešia ich na svoju stránku. SSN v tom problém nevidí.

Organizácia, ktorá by mala dohliadať na dodržiavanie etických zásad u slovenských žurnalistov, sama neplní jedno zo základných pravidiel. Po tom, čo vynovila svoju stránku, umiestňuje na ňu okrem autorských článkov aj prebraté príspevky z iných médií. Problém je však v tom, že často ide o novinárske prejavy, ktoré sú na pôvodných stránkach spoplatnené. A tak by logicky mali byť pre neplatiacu verejnosť neprístupné. Ide o správy najmä z Mediálne.sk, SME, .týždeň či českých Lidových novin a Mediář.cz.

Syndikát, ktorý neverejné príspevky svojvoľne robí verejnými, v tom problém nevidí. Novinár a bývalý hovorca exprezidenta Rudolfa Schustera Ján Füle, ktorý stránku Mediahit.sk spravuje, sa ohradzuje, že články využíva na nekomerčné účely a všetky svedomito zazdrojuje. Najvtipnejšie na tom je, že najnovšie na stránke syndikátu zverejnil „požičaný“ článok, v ktorom syndikát kritizujú presne za to, že si bez zábran berie články od iných.

Myslim si, že je tragikomické, keď sa kradnutia autorských materiálov dopúšťa organizácia, ktorá by zo svojej podstaty mala nad novinármi držať ochrannú ruku a dbať na dodržiavanie etickych zásad," uviedol pre Topky Lukáš Kočišek z Mediálne.sk.

Či ide o aroganciu alebo presvedčenie o tom, že syndikát koná v záujme verejnosti, nie je jasné. V každom prípade, Ján Füle dotknutým médiám odporučil: „Ak niekto nechce byť na stránke syndikátu novinárov, stačí nech to dá vedieť.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu