Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Syndikát novinárov kritizoval politikov

BRATISLAVA - Slovenský syndikát novinárov kritizoval popredných politikov za ich prístup k médiám. Predstavenstvo označilo za neprijateľné, že do volebného štábu prezidenta Ivana Gašparoviča nevpustili niektorých novinárov. Novinárska organizácia tiež odmietla výroky premiéra Róbera Fica, ktorý médiá obvinil z protištátnych aktivít. Napäté vzťahy s médiami má vláda dlhodobo.

"Povinnosťou médií je kontrolovať moc a byť voči jej činnosti objektívne kritickými," podotkol syndikát. Kým počas sobotných prezidentských volieb do volebného štábu Gašparoviča nevpustili viacerých novinárov pre výhrady k médiám, v ktorých pracujú, premiér Róbert Fico sa v pondelok opätovne sťažoval na neobjektívnosť novinárov.

Vytkol im napríklad, že dostatočne neinformovali o údajnom nábore nových členov maďarským nacionalistickým Hnutím 64 žúp na Slovensku, no dali priestor na vyjadrenie zástupcovi hnutia. Ak budú médiá podľa Fica podporovať maďarský extrémizmus, bude sa tým zaoberať Bezpečnostná rada štátu.

Syndikát tiež pripomenul médiám, že musia objektívne informovať. "Slovenský syndikát novinárov opakovane vyzýva na triezve hodnotenie situácie bez predpojatosti a zároveň k zmierlivosti, pričom ako základnú demokratickú hodnotu zdôrazňuje slobodu slova," uviedli zástupcovia novinárov vo vyhlásení.

Napätie medzi súčasnou vládou a novinármi pretrváva od jej nástupu v roku 2006. Vlani v októbri dokonca premiér Robert Fico novinárov viacerých denníkov označil za idiotov, lebo podľa neho píšu nepravdy. Koalícia presadila nový zákon tlačové zákon, podľa ktorého médiá musia uverejňovať nielen opravy chýb v článkoch, ale aj reakcie dotknutých osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu