Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Fico to prehnal, tvrdí syndikát a vydavatelia

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vyhlásenie premiéra Roberta Fica, že tlač škodí národnoštátnym záujmom, je prehnané. Médiá hrajú svoju úlohu kontroly politickej moci a budú ju hrať aj naďalej, tvrdia Slovenský syndikát novinárov a Združenie vydavateľov periodickej tlače.

„Ten názor je absolútne prehnaný, pretože ide vyslovene proti tomu, čo je povinnosťou novinárov – prinášať názory čo možno najširšieho spektra zainteresovaných osôb, či už fyzických alebo právnických. Ak uverejnili rozhovor alebo článok napríklad so šéfom maďarského Hnutia 64 žúp, tak v záujme toho, aby si čitateľ mohol urobiť vlastný názor,“ povedala predsedníčka syndikátu novinárov Zuzana Krútka.

Novinári nemôžu podľa nej niečo tvrdiť bez toho, aby to nepodložili argumentmi. „Myslím si, že taký článok alebo rozhovor je tým najlepším argumentom,“ dodala.

Fico tiež varoval, že ak novinári neprestanú škodiť národnoštátnym záujmom, bude sa nimi zaoberať Bezpečnostná rada štátu. Šéfke syndikátu sa to však zdá veľmi zvláštne. „Pretože tu je zákon, ktorý hovorí o tom, že tlač a médiá nesmú propagovať terorizmus, vojnu, násilie atď. Čiže vo chvíli, keby toto začali robiť, tak by sa tým mala asi zaoberať prokuratúra. Muselo by to byť niečo veľmi divoké, aby sa tým začala zaoberať Bezpečnostná rada štátu,“ poznamenala.

Združenie vydavateľov periodickej tlače si tiež nemyslí, že tlač škodí národnoštátnym záujmom, povedal jeho predseda Miloš Nemeček. K Ficovej hrozbe Bezpečnostnou radou štátu uviedol, že nevie, aké páky by mohla na novinárov použiť. Je to podľa neho novinka. „Nie je to metóda, ako sa vstupuje do oblasti slobody tlače. Je to niečo, čo prekračuje doterajšie hranice konfrontácie medzi vládnou mocou a médiami,“ povedal.

Fico nazval médiá novou opozičnou silou a majiteľom slovenských novín odporučil, aby si založili vlastné politické strany. Nemeček uviedol, že je denne v kontakte s kolegami z rôznych vydavateľstiev. Nezaznamenal však takú ambíciu, že by vydavatelia a novinári chceli vstúpiť na politickú scénu. "Médiá hrajú svoju úlohu kontroly politickej moci a budú ju hrať aj ďalej. Nevidím ani najmenší náznak toho, že by mali snahu etablovať sa ako politická sila,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu