Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tento rok sa HIV nakazilo na Slovensku 44 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od začiatku roka bolo na Slovensku registrovaných 44 nových prípadov infekcie HIV, z toho 41 u občanov Slovenskej republiky a tri prípady sa týkali cudzincov. K dnešnému dňu tak bola infekcia HIV diagnostikovaná u 384 Slovákov. Išlo o 328 mužov a 56 žien.

"U 61 pacientov sa vyvinuli klinické príznaky AIDS a zaznamenali sme 38 úmrtí na AIDS," uviedla vedúca Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS Danica Staneková.

Vo svete počet ľudí nakazených vírusom HIV dosiahol minulý rok rekordných 34 miliónov. Vďaka väčšej dostupnosti liečby však podľa výkonného riaditeľa organizácie Programu OSN pre boj proti AIDS (UNAIDS) Michela Sidibeho stále menej ľudí zomiera na AIDS a ide o prielom v potláčaní tejto choroby. "Nové infekcie HIV sú na ústupe a stále viac ľudí dostáva liečbu," vyhlásil v polovici novembra. V roku 2006 dosiahol počet úmrtí 2,2 milióna, v roku 2010 to bolo 1,8 milióna. "Len v roku 2010 sa zabránilo približne 700-tisíc úmrtiam na AIDS," konštatoval Sidibe.

V prípade, že má niekto podozrenie, že sa mohol vírusom HIV nakaziť, mal by sa dať testovať. "Od začiatku roka do konca septembra sa vykonalo v Slovenskej republike vyše 180-tisíc skríningových vyšetrení infekcie HIV," uviedla Staneková. Vysvetlila, že vyšetrenie ponúkajú anonymne a bezplatne všetky úrady verejného zdravotníctva a Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave.

"O vyšetrenie možno požiadať aj v mikrobiologických laboratóriách nemocníc, na infekčných klinikách či u obvodného lekára. Vyšetrenie v plnej miere hradí zdravotná poisťovňa. Výsledok testu dostane klient zhruba do týždňa," dodala.

Priebeh infekcie HIV sa zvyčajne delí na štyri štádiá. Prvé je akútne a nastáva tesne po tom, ako sa niekto nakazí. Vírus v tele sa rozmnoží, človek je veľmi infekčný. Potom telo zareaguje a je asymptomatické, čiže úplne bezpríznakové. Znamená to, že človek vôbec nič netuší a môže sa na to prísť úplnou náhodou, pri nejakom teste či pred operáciou.

Potom ochorenie prechádza do symptomatického štádia. Každý si nemusí uvedomiť, že má symptómy HIV, pretože pripomínajú iné ochorenia, a tak ich môže človek liečiť, hoci nelieči príčinu. Až štvrté štádium je štádium AIDS, keď je imunitný systém veľmi postihnutý a ak sa v tomto štádiu nenasadia lieky, často dochádza k úmrtiu.

Hoci je podľa odborníkov riziko prenosu infekcie HIV pri operáciách po podaní infikovanej transfúzie veľmi nízke, Televízia Markíza v 1. októbra informovala o tom, že Slovensko má prvý potvrdený prípad pacienta, ktorý sa nakazil vírusom HIV pri operácii z krvnej transfúzie. Obeťou sa stal mladík z Košíc, ktorý po nešťastnom úraze absolvoval v roku 2007 sériu operácií.

"Vo svetovej literatúre sa udáva približne jeden prenos HIV infekcie na milión podaných transfúzií krvi," uviedla hlavná imunohematologička Národnej transfúznej služby SR ( NTS SR) Daniela Cupaníková. Dodala, že NTS SR ako výrobca transfúznych liekov na Slovensku eliminuje možnosť prenosu vírusu HIV infekcie prísnym dodržiavaním kritérií na vyber darcov krvi a dodržiavaním podmienok prípravy a kontroly kvality transfúznych liekov, ktoré sú vo vyhláške ministerstva zdravotníctva.

"Niektoré odpovede darcov nie je možné overiť objektívnym vyšetrením, napríklad sexuálne správanie či striedanie sexuálnych partnerov. Lekár sa musí spoľahnúť na pravdivo vyplnený dotazník darcu krvi. Z týchto dôvodov mimoriadne záleží na zodpovednosti darcov krvi voči zdraviu chorých," uzavrela. V krvi sa vírus HIV nedá diagnostikovať hneď po infikovaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu