Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Naši vojaci idú prvý raz do vojny: Pôjde im o život!

Ľubomír Galko počas rozlúčky s elitným plukom Zobraziť galériu (4)
Ľubomír Galko počas rozlúčky s elitným plukom

ŽILINA – Slovenskí vojaci idú do vojny! Dvadsiatka členov elitného žilinského pluku odchádza do Afganistanu, kde budú cvičiť afganských vojakov. Často sa však ocitnú v nebezpečných situáciách, keďže sa budú pohybovať v nechránenom priestore mimo základní. Pôjde im doslova o život!

Sám minister obrany Ľubomír Galko to dnes priznal počas rozlúčkového stretnutia v Žiline. Podľa neho treba rátať aj s možnosťou, že niektorí z vojakov sa už domov možno nevrátia. „Títo chlapci, elitní vojaci, idú do vojny. Idú do bojových podmienok, za plot. Prvýkrát v histórii budú naši vojaci pôsobiť v reálnych podmienkach. Musíme byť pripravení na akékoľvek nešťastie, musíme byť pripravení aj na to, že niektorí z nich sa možno nevrátia. Toto je príspevok slobodného a sebavedomého Slovenska ku globálnej bezpečnosti. Nikto si to neželá a nikto to nechce, ale treba to otvorene povedať,“ povedal Galko.

Elita žilinského 5. pluku špeciálneho určenia sa bude v Afganistane podieľať na výcviku afganských špeciálnych bezpečnostných síl. Špeciálne operácie budú naši vojaci vykonávať v spolupráci s Afganskou národnou armádou a po boku afganských vojakov postupne odovzdávať moc do rúk bezpečnostných síl.

Elitný žilinský pluk odchádza
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Pluk sa stal profesionálnou  jednotkou Slovenských ozbrojených síl v roku 2002. Uchádzači o službu v pluku musia byť minimálne 2 roky v  služobnom pomere vojaka z povolania Slovenských ozbrojených síl a prejsť viacerými kurzami a výcvikmi. Samozrejmosťou sú psychotesty, pohovory, prežitie v prírode, stresové testy, horolezectvo, presuny horským terénom a nácvik taktiky.

Elitný žilinský pluk odchádza
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu