Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nebezpečná Líbya: Museli zachraňovať Slovenku so štyrmi deťmi

Pre pretrvávajúce boje nie je Líbya vhodnou výletnou destináciou Zobraziť galériu (2)
Pre pretrvávajúce boje nie je Líbya vhodnou výletnou destináciou

BRATISLAVA - Na ministerstvo zahraničných vecí sa so žiadosťou o pomoc obrátila Slovenka, ktorej dcéra spolu so štyrmi deťmi ostala bez dokladov v Líbyi ochromenej vojnou. Ako potvrdila Petra Greksová z tlačového odboru rezortu diplomacie, pomocnú ruku jej podal český konzul.

"V tejto súvislosti boli vydané náhradné cestovné doklady na Zastupiteľskom úrade ČR v Tunise, keďže Slovenská republika v Tunise momentálne zastupiteľský úrad nemá," hovorí Greksová.

Na slovenské konzulárne úrady sa počas letnej turistickej sezóny obrátilo približne 500 slovenských občanov. Toto číslo je však zatiaľ orientačné, keďže ešte nie sú spracované štatistiky za mesiac august, pripomína Greksová. Naši konzuli asistovali v prípadoch zranení, hospitalizácií, úmrtí a strát osobných dokladov a vecí. Počas minulého roka naši konzulárni pracovníci pomohli viac ako dvom tisícom Slovákov, vo väčšine prípadov to bola pomoc nefinančná.

Na možnosť vyplniť registračný formulár na internetovej stránke ministerstva zahraničných vecí upozorňoval rezort diplomacie ešte pred turistickou sezónou. Od začiatku roka do dnešného dňa svoj pobyt v zahraničí nahlásilo 6 504 slovenských občanov. Z ministerstva tak mohli v 18 prípadoch poslať občanom SMS upozornenie o blížiacom sa prírodnom nebezpečenstve. Podľa Greksovej varovali pred cunami, tropickou búrkou či hurikánom, a to Slovákov v Dominikánskej republike, na Haiti a v USA. Našich občanov v Líbyi a Egypte zasa upozornili na zhoršenie bezpečnostnej situácie v krajine. Ako Greksová uzavrela, v niekoľkých prípadoch na ministerstve zaregistrovali pozitívnu reakciu Slovákov na upozornenie o hroziacom nebezpečenstve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu