Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kaddáfího synovia sa hrajú na dobrého a zlého policajta

Kaddáfiho synovia Saad a Sajf Islam
Kaddáfiho synovia Saad a Sajf Islam (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Očividne protikladné správy z tábora Muammara Kaddáfího odrážajú starostlivo pripravenú mediálnu kampaň tohto líbyjského diktátora, ktorý sa snaží udržať pri moci. Píše to dnes spravodajský server BBC, ktorý cituje názory dlhoročného opozičného aktivistu Nomana Benotmana.

V telefonáte televízii Al-Arabíja v stredu večer Kaddáfího syn Saad - bývalý futbalista, ktorý viedol líbyjský futbalový zväz - vyhlásil, že je pripravený vyjednávať s rebelmi, aby mohlo byť zastavené krviprelievanie.

Krátko nato druhý Kaddáfího syn Sajf Islam - kedysi považovaný za umierneného predstaviteľa režimu a za predpokladaného Kaddáfího nástupcu - vyzval otcových stúpencov, aby "dňom i nocou" bojovali proti povstalcom.

"Je to klasický príklad hry na dobrého a zlého policajta - Saad vyzýva k mieru a Sajf Islam k vojne," vyhlásil opozičník Benotman. "Keď som tých dvoch synov počúval - ako v rovnaký deň hovorí o rovnakej veci, ale úplne si protirečia - videl som v duchu ich otca, ako sa kdesi v skrytosti smeje," dodal.

Vo štvrtok vo zvukovej nahrávke sám Kaddáfí vyzval svojich prívržencov, aby Líbya vzbĺkla plameňom. "Keď Líbya zhorí, kto jej bude môcť vládnuť? Nech zhorí," burácal. "Sme stále vyzbrojení. Budeme bojovať v každom údolí, v každej ulici, v každej oáze i v každom meste," dodal.

Tieto vyhlásenia sú súčasťou prepracovanej stratégie. Saadího apel je podľa všetkého zacielený na kritiky režimu a na povstaleckú Prechodnú národnú radu (NTC).

Saad chce týmto spôsobom zmierniť napätie a získať čas, možno dokonca zachrániť život sebe a svojej rodine. Pri tom tento známy playboy používa netradične nábožensky silne zafarbený jazyk, ako by predpokladal, že len taký jazyk môže NTC osloviť.

Ale kto chce vládnuť Líbyi, musí tiež ukázať svoju silu a nesmie sa doprosovať. A tak Sajf Islam - a neskôr jeho otec - nasadili vzdorovitý tón v nádeji, že pozdvihnú morálku v radoch svojich zostávajúcich verných kmeňových bojovníkov.

Sajf Islam vyzval kmene a isté oblasti Líbye, aby bojovali proti povstaleckým "potkanom", a priamo ich tak vyzval, aby zabíjali protivládnych ozbrojencov.

Na začiatku revolúcie, na prelome februára a marca, sa ozývali hlasy, že Kaddáfího klan je rozpoltený. Jednotliví členovia rodiny sa navzájom obviňovali z prepuknutia vzbury.

Teraz už to tak rozhodne nie je. Kaddáfího príbuzní vedú rodinnú vojnu proti líbyjskému ľudu a vedia, že je to boj na život a na smrť.

Rodina má pritom k dispozícii nemalé zdroje - podporu kmeňov a miliardy v hotovosti. Podľa hrubých odhadov má plukovník Kaddáfí v Líbyi najmenej deväť až desať miliárd dolárov.

Opozičný aktivista Benotman je presvedčený, že Kaddáfího finančná infraštruktúra siaha navyše aj do štátov subsaharskej Afriky. Objavili sa tiež správy, že líbyjský diktátor kontaktoval afrických biznismenov a ponúkal im veľké množstvo zlata, pravdepodobne ukradnutého z líbyjskej centrálnej banky.

Z vojenského hľadiska má zase Kaddáfí v istých oblastiach - vrátane Syrty a Bani Valid - pod kontrolou obrovské množstvo vojenského vybavenia. Kvôli pokračujúcim leteckým útokom NATO ale diktátor a jeho blízki musia bojovať a brániť svoju poslednú baštu všetkými dostupnými prostriedkami, uzatvára BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu