Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Rok po Devínskom masakri: Hrdinu povýšili, polícia má problémy

Správa o tragédii pred rokom obehla svet Zobraziť galériu (5)
Správa o tragédii pred rokom obehla svet

BRATISLAVA - Už rok prešiel od desivých udalostí v Devínskej Novej Vsi. Nezamestnaný, acetónom a alkoholom posilnený Ľubomír Harman (†48) tu popravil päť členov rodiny, ktorá bývala vedľa neho. Vydal sa do ulíc strieľať po všetkom, čo sa hýbalo. Zabil ďalších dvoch ľudí, zranil desiatky ďalších a napokon si prestrelil hlavu. Ako to na bratislavskej periférii vyzerá dnes?

Ako uvádza denník Sme, osudný panelák na Ulici Pavla Horova je už zrekonštruovaný. Vymenili okná a rozstrieľanú fasádu prekryli novou omietkou. Tragédiu pripomínajú len zvyšky policajnej pásky a atramentu z pečiatok na dverách Harmanovho bytu.

Podľa susedov nikto Harmanov domov nenavštevuje. Zlé jazyky tvrdia, že jeho otec krátko po tragédii umrel, zistil Plus 1 Deň. Nikto dlho nevidel ani jeho brata a mamu.

Zvyšok rodiny Jozefy Slezákovej (†76) žije v smútku a v skromných podmienkach. Jej vnučka Michaela býva s priateľom a tetou Annou v ubytovni na Starej Vajnorskej ceste. „Je to lepšie ako na ulici,“ uviedla Michaela pre Plusku.

Ako zistilo Sme, Anna, jediná Jozefina dcéra, ktorá prežila, bola na psychiatrii. Celé dni plače a trávi na cintoríne. Jediný blízky, ktorý jej zostal, je jej manžel. "Už nemá nikoho, len mňa,“ povzdychol si.

Bezpečnosť sa v Devínskej Novej Vsi mierne zlepšila. Policajný zbor sa posilnil o štyroch členov a kriminalita poklesla, hoci len o málo. Devínskym policajtom šéfuje Karol Vrchovský (36), hrdina minuloročného zásahu proti Harmanovi.

Jedna z guliek ho vtedy zasiahla do hlavy a nebolo isté, že prežije. Po niekoľkých mesiacoch ho však lekári dali dokopy a dnes mu po nešťastí zostala len jazva na tvári a malá porucha tvárového nervu. A samozrejme, desivé spomienky.

Jeho policajti však riešia závažný problém, kvôli ktorému sa môžu stať bezdomovcami. Miestni poslanci im totiž neschválili predĺženie prenájmu budovy, v ktorej majú obvodné oddelenie. Poslanci, združení okolo OZ Devínska Inak údajne argumentovali formálnymi nedostatkami zmluvy. Ďalšie hlasovanie sa uskutoční 5. septembra.

V mestskej časti chcú posilniť bezpečnosť aj novým kamerovým systémom. Zabezpečenie desiatich až dvanástich kamier v najrizikovejších miestach sa však borí s problémami. Ako inak, ide o peniaze. Starosta DNV Milan Jambora dúfa, že systém spustia počas budúceho roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu