Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bratislavská MHD po siedmich rokoch zvyšuje ceny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nové ceny cestovných lístkov platia od pondelka 1. augusta 2011 v bratislavskej mestskej hromadnej doprave podľa cenového výmeru č.1/2011 pre Dopravný podnik Bratislava (DPB), a.s.

Prestavovanie automatov na predaj cestovných lístkov sa začne dnes od 13.00 h od okrajových častí Bratislavy, prístroje v centre prídu na rad v nedeľu 31. júla popoludní. V pondelok o 5.00 h ráno majú byť automaty k dispozícii cestujúcej verejnosti.

Cena napr. základného 15-minútového neprestupného lístka na jednu cestu bude 0,70 eura, cena 60-minútového prestupného nezľavneného - 0,90 eura a cena 90-minútového prestupného lístka na nočný spoj bude 1,60 eura. Nová cena zľavneného 15-minútového lístka bude 0,35 eura, 60-minútového zľavneného 0,45 eura a 70-minútového SMS cestovného lístka - 1 euro, informoval DPB, a.s.

Turista zaplatí za 24-hodinový lístok 4,50 eura a za 7-dňový 15 eur. V súvislosti s nočnou prepravou budú zvýhodnení držitelia predplatných a turistických cestovných lístkov, od 1. augusta si už nebudú priplácať za nočné spoje.

V Bratislave zatiaľ pásma v MHD nerušia, pretože do konca júla 2011 predáva DPB, a.s. predplatné cestovné lístky s územnou platnosťou pre prvé a druhé pásmo a celosieťové aj celoročné. "Môžeme počítať s tým, že ešte 13 mesiacov budú v Bratislave existovať cestovné pásma," povedala vedúca odboru tarifných služieb DPB, a.s. Zuzana Horčíková s tým, že pásma budú zobrazené na zastávkach MHD, vo vozidlách a cestovných poriadkoch. Predplatné cestovné lístky predané do 31. júla sú platné na vydané obdobie a pre zakúpené pásmo. Cestovné lístky podľa súčasného cenového výmeru v hodnote 50 centov a 70 centov budú platné v auguste. Od 2. septembra do konca septembra bude možné vymeniť nevyužité cestovné lístky za nové s prípadným doplatkom.

Ceny cestovného v Bratislave sa nemenili sedem rokov. Ako jeden z argumentov pre úpravu cien DPB uvádza aj rast cien nafty, CNG a trakčnej energie od roku 2004. Hovorkyňa mestského dopravcu Agáta Staneková uviedla, že Bratislavský samosprávny kraj od 1. januára 2011 zvýšil cestnú daň o 15 %, čo spolu s tým, že nové vozidlá sú zaťažené vyššou daňou, znamená rast nákladov v porovnaní s rokom 2010 o 200.000 eur. Náklady na túto položku sú ročne 850.000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu