Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Cenia si súdy viac povesť politikov ako život bežných občanov?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sú politici viac ako bežní občania? Podľa združenia Via Iuris priznávajú súdy verejným činiteľom za poškodenie povesti oveľa vyššie odškodnenie ako ostatným ľudom za závažné fyzické utrpenie, doživotné následky na zdraví alebo dokonca za usmrtenie.

Združenie to uviedlo vo svojej publikácii Sloboda prejavu a žaloby na ochranu dobrej povesti. Autori Peter Wilfling a Eva Kováčechová porovnávajú prístup súdov na Slovensku, v USA a Európskeho súdu pre ľudské práva k žalobám verejných činiteľov, pričom navrhujú úpravu zákonov.

Analýza Via Iuris zistila výrazné rozdiely v prístupe súdov západných a slovenských súdov. Za údajné poškodenie svojej povesti na Slovensku politici a sudcovia často vysúdia desiatky tisíc až stotisíc eur, avšak za zabitie svojho príbuzného pozostalí vysúdia nanajvýš 10 – 20 tisíc eur.

Takýto prístup podľa autorov vyvoláva dojem, že súdy si viac cenia povesť politikov a sudcov ako život a zdravie bežných občanov. Výšku finančného odškodnenia súdy navyše často slabo zdôvodnia, čo vyvoláva dojem, že vysoké sumy sú verejným činiteľom priznávané svojvoľne a bez reálneho základu. Takýto prístup je zároveň aj porušením ústavy, je protizákonný a diskriminačný.

V publikácii sú uvedené pre porovnanie aj niektoré príklady: dcéra vysúdila 400 000 korún (cca 13300 eur) za smrť matky v dôsledku nesprávneho a neodborného postupu nemocnice. Manžel vysúdil 600 000 Sk (takmer 20 tisíc eur) za smrť manželky v dôsledku vykrvácania po operácii, neposkytnutia zdravotnej starostlivosti a poskytnutia nesprávnej náhradnej krvi.

Naproti tomu Ján Slota vysúdil 5 miliónov korún (približne 166 tisíc eur) za poškodenie povesti – za to, že bulvárny denník o ňom napísal, že močil z terasy reštaurácie, čo sa však na súde nepodarilo dokázať.

Štefan Harabin vysúdil milión korún (33 193 eur) od denníka Sme za zverejnenie tvrdenia, že za komunizmu odsúdil do väzenia kňaza za prejav jeho viery. Robert Fico vysúdil dva milióny (66 386 eur) od Spoločnosti 7 Plus za zverejnenie informácie, že sa o novinároch vyjadril, že sú „špinaví hajzli“, a 1 milión za zverejnenie tvrdenia, že krádež auta jeho manželky polícia protekčne vyšetrila.

Publikácia obsahuje odporúčania na úpravu legislatívy a praxe slovenských súdov. Okrem iného by mali byť vymedzené kritériá, ktoré musí súd zohľadniť pri stanovovaní výšky finančného odškodnenia. Zakotviť by sa malo pravidlo, že osoba nemôže vysúdiť za poškodenie dobrej povesti vyššiu sumu, ako je suma, ktorú je možné priznať ako náhradu za ťažké a doživotné negatívne následky na zdraví osoby.

Podľa združenia je potrebné upraviť tlačový zákon, aby tvrdenia médií v dobrej viere požívali širšiu ochranu. Ide napríklad o informácie prebraté z oficiálnych alebo dôveryhodných zdrojov, kde médiá nemôžu niesť zodpovednosť za to, ak sa tieto informácie nakoniec ukážu ako nepravdivé. Orgány verejnej moci by nemali mať možnosť podávať žaloby za poškodenie dobrej povesti, resp. požadovať finančné odškodnenie za poškodenie dobrej povesti. Právo podávať žaloby by mali mať iba jednotlivé osoby, odporúča Via Iuris.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu