Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Klienti DVP mali prísť o milióny korún, obžalovaných oslobodili

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEZINOK - Mierne tresty aj oslobodzujúce rozudky dnes padli v kauze nitrianskeho Družstva vzájomnej pomoci. Nebankovka pritom mala podľa žaloby spôsobiť ľuďom miliónové škody. Do väzenia pôjde jedine Ján Z., rozhodol Špecializovaný trestný súd.

 

Okrem neho dostali Karol J. a Richard S. dvojročné podmienečné tresty so skúšobnou dobou štyri roky. Podmienku dostal aj Dušan R., a to 18 mesiacov so skúšobnou dobou na tri roky a Miroslav V. ročnú podmienku so skúšobnou dobou dva roky. Dovedna desiatich obžalovaných úplne oslobodili spod obžaloby. 
 
Časť skupiny poskytovala z peňazí, ktoré vybrali od vkladateľov, úvery v celkovej výške 61 milión korún. U trojice Karol J., Richard S., Dušan R. to bolo až do výšky 115 miliónov korún. Jána Z. odsúdili v súvislosti s výberom milióna korún z účtu družstva, ostatných v tomto bode obžaloby oslobodili.
 
Súd napríklad konštatoval, že nebol preukázaný prvý skutok z obžaloby a všetkých obžalovaných z neho oslobodil. Prokuratúra tu pôvodne žalovala skupinu siedmich obžalovaných, že ako členovia predstavenstva D.V.P. od 18. marca 1997 do 3. júna 2002 "v úmysle vylákať peniaze" schválili prijímanie vkladov od občanov, ktorí neboli členmi družstva. Sľubovali astronomické úroky. Podľa prokuratúry používali klamlivú reklamu. 1 931 ľuďom mali spôsobiť škodu 488-tisíc eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu