Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vrútky postavia múr: Rómovia špinia pod oknami a pľujú na ľudí

Betónový múr postavili aj v Prešove Zobraziť galériu (2)
Betónový múr postavili aj v Prešove

BRATISLAVA - Na Slovenku zrejme pribudnú ďalšie múry, ktoré majú oddeliť rómsku komunitu od okolitých obyvateľov. Mesto Vrútky chce týmto spôsobom vyriešiť napätie medzi miestnymi Rómami a občanmi zo susedných bytoviek. Podobné stavby vyrástli vo viacerých mestách a obciach najmä na východe.

"Urobíme tam nový, betónový plot medzi škôlkou a rómskou komunitou a ďalší pri bytovkách, aby sme eliminovali hluk a znížili to znepříjemňovánie života občanom, ktorí tam žijú," citoval dnes denník Pravda primátora mesta Milana Mazúra. Kritiky za oddelenie občanov sa neobáva. "Nie je to segregácia. Je to požiadavka občanov pre ich bezpečnosť," dodal.

Rómovia začali v jednej z ulíc mesta podľa denníka pribúdať potom, čo sa pri miestnej železničnej stanici zbúrali niekdajšie bytovky pre pracovníkov. V novej lokalite sa teraz v asi piatich domčekoch a troch unimobunkách tiesni cez 200 ľudí. "Je to problematické miesto, kde sa zoskupujú Rómovia aj z iných častí republiky, najmä z východu," poznamenal Mazúr.

Vedľa tejto lokality sa nachádza materská škola, domov dôchodcov a ďalšie bytovky. Viacero dôchodcov si sťažovalo, že Rómovia im nadávajú, špinia pod oknami a pľujú na nich. Rómska komunita chystanú výstavbu dva metre vysokého múru naopak kritizovala.

Podobné múry, ktoré rómske organizácie v minulosti označili za prejav segregácie Rómov, vyrástli aj v obciach Ostrovany a Lomnička, v Sečovciach alebo v Trebišove a Michalovciach. Na Slovensku žijú podľa odhadov státisíce Rómov, k etniku sa však hlási len časť z nich. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu