Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

O stene proti Rómom v Prešove píše aj nemecká agentúra

Múr v Prešove
Múr v Prešove (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - "Ochrana pred drobnou kriminalitou" alebo "rasizmus"? Dva metre vysoký a takmer osem metrov dlhý múr rozdeľuje nielen Prešov, ale celú krajinu. Pred niekoľkými dňami zablokoval už predtým nepovolenú skratku, ktorá viedla z rómskej osady Stará tehelňa do centra mesta cez štvrť s rodinnými domami, píše agentúra DPA.

Pred necelými desiatimi rokmi mesto zriadilo komplex sociálneho bývania Stará tehelňa, aby sa postaralo o "problémové rodiny", ktoré v predchádzajúcich bytoch nahromadili nesplatiteľné dlhy na nájomnom. Od tej doby sa z nej ale stalo čisto rómske geto s 2300 obyvateľmi, z ktorých niektorí sa do bytov nasťahovali nelegálne. Keďže sa v 176 bytoch o 50 štvorcových metroch často tlačí 15 ľudí, každodenný život detí sa aj za zlého počasia odohráva predovšetkým pod holým nebom.

Medzi roztrúsenými odpadkami robia rámus deti, ktoré by v túto dopoludňajšiu hodinu vlastne mali byť v škole. "Zaspala som, a preto som do školy vôbec nešla," vysvetľuje sotva jedenásťročné dievča. A než stihne prezradiť svoje meno, ťahá ju jej asi dvojročná sestrička za ruku k iným deťom, ktoré stoja vzadu. Mnoho školákov vozí svojich súrodencov v dojčenskom veku v kočíkoch. Po dospelých niekde v dohľade nie je ani stopa.

Pravidelnú prácu tu nemá takmer nikto. "Sú tak nekvalifikovaní, že žiadnu prácu nenájdu, ani keď pracovať chcú," hovorí sociálny pracovník Michal Petrov. Deti, ktoré tu vyrástli, nepoznajú od svojich rodičov ani tak jednoduché zvyklosti ako ráno vstať a ísť do práce. Zodpovedajúca spôsobom je nepravidelná aj ich školská dochádzka.

Na dennom poriadku sú naopak problémy s alkoholom a s drogami, rovnako ako stále návštevy polície. Z krádeží sú usvedčované predovšetkým deti. Podľa zákonov nemôžu byť mladiství do 14 rokov trestaní, ale neručia za nich ani ich rodičia. "Polícia potom môže trestné činy len zdokumentovať a odložiť," hovorí Michal Frank, redaktor regionálnych novín Prešovský Korzár. Deti sú kvôli tomu v okolí obávané. "Všetko zničia. Nekradnú len ovocie, ale lámu z ovocných stromov celé vetvy," hovorí dôchodca František Kubica. "A všetko, čo je kovové, nejako zmizne. A ani v obývačke si človek nie je istý, že tam za bieleho dňa naraz nenarazí na niekoľko výrastkov," dodáva.

Obyvatelia susedných rodinných domov už pred piatimi rokmi spísali petíciu, v ktorej vedenie mesta žiadali o vybudovanie múru, ktorý by ich chránil pred kriminalitou. A určite nie náhodou im starosta Pavel Hagyari teraz toto želanie splnil len pár mesiacov pred komunálnymi voľbami. "Nie je to žiaden múr proti Rómom, ale múr proti vandalizmu a drobnej kriminalite," ospravedlňuje opatrenia. Stavba ale nie je pre všetkých požehnaním. "Vynaložili sme veľa úsilia, aby k nám rómski rodičia posielali svoje deti. Teraz nám do cesty postavili bariéru, ktorá zase zmenší počet detí prichádzajúcich do škôlky," sťažuje sa riaditeľka škôlky Edita Kovárová.

A asi tridsaťročný Róm, ktorý šiel okolo múru počas rozhovoru, hovorí o nespravodlivosti. "Múr mi nevadí, keď ho chcú mať. Ale čo mi vadí, je, že nás všetkých strkajú do jedného vreca, hoci nie všetci tu sú zodpovední za všetky neprístojnosti," hovorí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu