Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mohol byť Matej Č. len kuriér a kanibal žije?, pýta sa analytik

Množstvo policajtov na mieste zásahu
Množstvo policajtov na mieste zásahu (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Policajti išli do akcie naslepo ako na Divokom západe, keď do okolia Kysaku nahnali množstvo policajtov. Práve to nesvedčí o profesionalite, tvrdí bezpečnostný analytik Milan Žitný. Dokonca šokuje tým, že polícia mohla dostať len kuriéra, nie samotného kanibala.

Minister vnútra Daniel Lipšic v tejto súvislosti vyzdvihol prácu polície, analytik jeho nadšenie nezdieľa. "To, čo sa odohralo na mieste zásahu, vyzerá skôr na prevahu kvantity počtom príslušníkov, než kvality prípravy," tvrdí.

Svoje úvahy opiera aj o zverejnené informácie, podľa ktorých začala polícia stíhanie pre podozrenie z prípravy úkladnej vraždy a to ešte v piatok, tri dni pred zásahom. "Ak bolo začaté iba trestné stíhanie vo veci, nemali dostatok času na zhromaždenie relevantných informacií, lebo nemali k dispozicii potrebné zakladné údaje o podozrivej osobe okrem e-mailovej adresy," uviedol.

"Totožnosť osoby sme nepoznali,"  priznal po akcii aj Lipšic.

Policajti šli podľa Žitného do akcie naslepo, "ako na Divokom západe". Do okolia Kysaku "nahnali množstvo príslušníkov, maskovaných v podozrivých, do očí bijúcich pozíciach, nezvyklých pre dané miesto. To nesvedčí o bohvieakej profesionalite," konštatuje.

Akcia očividne neprebehla hladko a Matej Č. podľahol zraneniam zo streľby. Dostali však kukláči naozaj toho pravého? Nevystrašila ich rozsiahla akcia niekoho ďalšieho, kto stál za ním?

"Polícia musela pracovať aj s verziou, že páchateľ nepríde osobne, ale z bezpečnostných dôvodov pošle zaplateného nastrčeného človeka, kuriéra, ktorý nepozná obsah misie, iba má priviesť "klienta" na miesto, kde si ho páchateľ prevezme," tvrdí analytik.

Podľa neho treba rátať s možnosťou, že Matej Č. nebol objednávateľom, ale len kuriérom, stále počítať. "Nepoznáme dôkaz, ktorý by ho usvedčoval. (...) Nepoznáme ani totožnosť onoho Švajčiara, ktorý, pokiaľ skutočne existuje, z pochopiteľných dôvodov nestojí o publicitu, pretože čo ak skutočný páchateľ je ešte stále nažive?," vyslovil Žitný šokujúcu teóriu.

"Vyšetrovanie vo veci prípravy úkladnej vraždy pokračuje. Okolnosti prípadu, ako aj podozrenie, či tento muž konal sám a či podobne konal aj v minulosti, sú v štádiu vyšetrovania. O ďalších posunoch vo vyšetrovaní budeme priebežne informovať," uviedla pre Topky hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu