Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Výroky týždňa: O klientelizme SDKÚ, prerábaní Rómov na Maďarov a šibacej turistike

Národná rada SR
Národná rada SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Záver týždňa so sebou prináša i sumár TOP výrokov, ktoré odzneli za uplynulých sedem dní v médiách. Topky vám ich ponúkajú každú nedeľu podvečer. Nezabudnite hlasovať v ankete o najlepší z nich!

25. apríl – „Rómovia u nás neuplatňujú svoje ľudské práva. Predstavte si, že by vyše 500 tisíc Rómov z večera do rána povedalo, že tam, kde sme my v 15-percentnom zastúpení, žiadame rómske školy, rómsky úradný jazyk, rómske písmo a doklady v rómčine aj v slovenčine.“ Podľa predsedu HZDS Vladimíra Mečiara nerastie maďarská menšina prirodzeným prírastkom, ale prerábaním Rómov na Maďarov vysvetľovaním, že nie je dôležitý etnický rómsky pôvod, ale používanie maďarského jazyka na danom území.

25. apríl – „Ja som vždy utekal niekam na hory a na lyže. Nejakú šibaciu turistiku s igelitkou, ako to vidím niekedy na sídliskách, nemám rád.“ Rafael Rafaj z SNS takto reagoval, ako zvykne tráviť veľkonočné sviatky

26. apríl – „Ja keď počujem mimoriadna schôdza, tak mi dupkom stoja ešte aj tie chlpy, ktoré zatiaľ nemám.“ Šéf Mostu-Híd Béla Bugár nepovažuje za normálne zvolať mimoriadnu schôdzu NRSR kvôli voľbe generálneho prokurátora len dva týždne pred začiatkom riadneho zasadnutia parlamentu. Čo najrýchlejšie opakovanie voľby šéfa prokurátorov presadzuje KDH.

26. apríl – „Oni tou skúsenosťou už raz prešli a bolo to pre nich zdrvujúce. Hrozí ten istý debakel. Slota sa dostal do parlamentu len tak-tak a nemá zaručené, že sa tam vráti v budúcnosti. Obe strany zrejme skončia mimo parlamentu.“ Politológ Miroslav Kusý takto reagoval po tom, čo Anna Belousovová informovala o zámere založiť novú stranu.

27. apríl – „Vláda, ktorá sa bojí ľudí, nemá byť čo vládou. Ak zmenili rokovací deň zo stredy na štvrtok len preto, aby neboli konfrontovaní s ľuďmi, ktorí majú iný názor ako pravicová vláda, je to prejav strachu, ktorý v žiadnom prípade nepatrí vláde.“ Vyhlásil to šéf Smeru Robert Fico. Dôkazy, že zmena rokovacieho dňa súvisí s protestom, však neposkytol. Vláda podľa neho posunula rokovanie o deň, pretože sa bojí protestu odborárov pred úradom vlády. Úrad vlády mu odkázal, že o zmene termínu rozhodol už pred dvoma týždňami a naopak s odborármi sa premiérka stretla.

27. apríl – „Nemyslím si, že keď sa zachveje lístok v Maďarsku, máme meniť základný ústavný zákon.“ Premiérka Iveta Radičová je presvedčená o tom, že upravovať Ústavu SR iba z dôvodu zmien maďarského najvyššieho zákona, je prejav slabošstva. Slovenská vláda robí podľa nej v diplomacii veľmi zásadné kroky.

30. apríl – „Získala som pre SNS 60 000 hlasov, len o niečo menej ako predseda. Tým som pomohla dostať SNS do NR SR. Nech ma posudzujú podľa odbornej a politickej činnosti. Ja sa vzdávať ničoho nebudem.“ Exposlankyňa SNS Anna Belousovová nevidí dôvod, aby sa dobrovoľne vzdala predsedníckej funkcie vo výbore pre ľudské práva. Ak si totiž založí novú stranu, SNS navrhne jej odvolanie.

30. apríl – „Prečo vadí odpočúvanie práve SNS? Keď robia všetko čestne, nemalo by im to prekážať.“ Igorovi Matovičovi z Obyčajných ľudí je smiešne, že "bububu" okolo údajného odpočúvania poslancov robí práve SNS. Priznáva, že občanov treba pred nelegálnymi odposluchmi chrániť, no myslí si, že poslanci by také práva nemuseli mať. 

30. apríl – „Načechral mi zadok, akurát som teraz dával auto do servisu, pôjde to z jeho poistky.“ Bývalý majiteľ TV Markíza a exminister hospodárstva Pavol Rusko takto reagoval na nepríjemnú dopravnú nehodu, pri ktorej sa nikomu našťastie nič nestalo. Škoda na jeho luxusnom aute je minimálne 2 tisíc eur.

1. máj – „Ukáže sa, že SDKÚ-DS nemá s klientelizmom nič spoločné." V relácii Na telo to povedal šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda. O tom, že nitriansky okresný predseda SDKÚ Ondrej Ščurka prenajíma prostredníctvom firmy Nitra Invest, ktorej je väčšinovým vlastníkom, priestory iným záujemcom za šesť eur za meter, no štátu dal ponuku na 12 eur za meter, Dzurinda údajne nepočul.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu