Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hanba, podraz! Protestovali zamestnanci pôrodnice v Levoči

Zamestnanci protestovali proti rušeniu oddelenia Zobraziť galériu (6)
Zamestnanci protestovali proti rušeniu oddelenia (Zdroj: Topky.sk)

LEVOČA – Nemocnica v Levoči zažila protest, aký tu ešte nikdy nebol. Zamestnancom gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v stredu oznámili, že ich prepustia alebo preložia.

Oddelenie totiž pre nerentabilitu zatvoria. Ľuďom je to však podozrivé. Ani nie pred rokom ho úplne zrekonštruovali.

„Je to podraz. A veľký,“ tvrdí zdravotná sestra z levočskej pôrodnice. „Sama živím rodinu. Čo budem teraz robiť?“ dopĺňa ju jej kolegyňa, pôrodná asistentka.

Zamestnancov gynekologického oddelenia trápi najviac to, že rozhodnutie majoritných akcionárov prišlo tak náhle.

„Oddelenie pracuje na plné obrátky,“ tvrdí lekár Ivan Bufa a pýta sa: „pred necelým rokom ho zrekonštruovali. Prečo ho teraz rušia?“

Špekulácii bolo medzi asi dvomi stovkami protestujúcich zamestnancov nemocnice aj pacientov veľa. Niektorí tvrdia, že zrušenie pôrodnice má len pripraviť pekné priestory pre iné oddelenie, napríklad neurológiu. Iní si zase myslia, že sa chce hlavný akcionár za každú cenu zbaviť všetkého, čo prináša stratu.

„Hanba, hanba,“ nieslo sa dnes areálom levočskej nemocnice. Hlavní akcionári tvrdia, že rekonštrukciou pôrodnice chceli docieliť, aby do Levoče chodilo rodiť viac žien.

„Podarilo sa to, no len čiastočne. Z 336 pôrodov za rok sme sa dostali na 486, no to stále nestačí,“ vysvetľuje predseda Predstavenstva Agel SK Milan Leckéši. Aby pôrodnica prežila, malo by sa tam ročne narodiť asi tisíc detí. „Je to práve gynekologicko-pôrodnícke oddelenie, ktoré dostáva nemocnicu do hlbokej straty. Ak by nebolo, nemocnica by bola v zisku,“ tvrdí. 

Zamestnancom pôrodnice rozdalo vedenie vo štvrtok výpovede. Situáciu chce ešte zachrániť mesto, ktoré je v nemocnici minoritným akcionárom. Do nemocnice z mestského rozpočtu zrejme naleje 400 tisíc eur. „Vykryjeme tak stratu a zachránime oddelenie,“ tvrdí primátor Levoče Miroslav Vilkovský.

„Výpovede potom môže vedenie nemocnice zrušiť,“ dodáva. Je to však krátkodobé riešenie. Keď sa mestská dotácia v rozpočte nemocnice minie, pôrodnica bude zrejme o svoju existenciu bojovať opäť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu