Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Matkovraha z Cinobane označili za bezcitného psychopata, dostal 25 rokov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BANSKÁ BYSTRICA – Vražda matky, napadnutie otca a nedovolené držanie streliva. Za všetky tieto skutky dostal Michal T. (28) z Cinobane, časť Turíčky v okrese Poltár, 25 rokov. Mladík sa však voči rozsudku odvolal a tvrdí, že v čase činu nebol príčetný.

K tragédii došlo 9. mája minulého roku v rodinnom dome. Michal po predchádzajúcom konflikte s rodinou zaútočil na matku (51) kuchynským nožom. Do hrudníka jej zasadil tri prudké údery, pričom čepeľ noža zasiahla hrudnú aortu aj pľúca. Matka utrpela šok z krvácania do hrudnej dutiny a zomrela.

Po vražde sa dostal Michal do sporu s otcom (57) aj bratom (30). Obaja mu vyčítali, že zabil matku, na čo Michal reagoval agresívne. Otca pohrýzol na ruke, predlaktí a na lakti.

Tragédia bola vyvrcholením viacročných konfliktov medzi Michalom a jeho najbližšími príbuznými. Po čine neušiel, nelikvidoval stopy a sediac pri nebohej čakal na políciu. Michal bol najmladší z troch synov a stal sa rodinným miláčikom. V puberte sa stal agresívnym a na otca zaútočil a zranil ho nožom už ako 14-ročný. Neskôr ho zranil na tvári.

Podľa znalkyne z odboru psychológie prvú výchovnú chybu urobili rodičia, keď polícii neoznámili útok nožom na otca. Neskôr mu poskytli falošné alibi na čas, keď ako 17-ročný udrel päsťou do tváre iného mladíka. Nechceli cez políciu riešiť ani konflikty, ktoré vyvolával. V škole mal znížené známky zo správania, na učilišti napadol učiteľku aj majstra. Ako rizikovú osobnosť Michala nevzali ani na základnú vojenskú službu.

Znalci psychiatri ho označili za bezcitného psychopata, nekritického voči sebe. V čase činu však bol pri zmysloch a chápal nebezpečnosť svojho konania. Michal tvrdil, že znalci jeho výpovede nebrali vážne a vytrhli jeho výroky z kontextu. Preto žiadal nový znalecký posudok, ale senát mu nevyhovel.

Podľa znalcov motív útoku na matku vie iba Michal. V záverečnej reči Michal s plačom tvrdil, že matku ľúbil a nevie si vysvetliť, prečo jej siahol na život. Vyhlásil, že nebol pri plnom vedomí, ako tvrdili znalci.

Michal sa vyučil za kuchára-čašníka, ale pracoval v mäsokombinátoch v Čechách a v Írsku. V rokoch 2005 a 2008 mal dve ťažké motocyklové havárie, ale neutrpel pritom zranenie hlavy ani otras mozgu. Od havárie v roku 2008 nikde nepracoval. Peniaze získaval vydieraním rodičov. Istý čas užíval aj marihuanu a pervitín, pričom peniaze tiež vyhrážkami a vydieraním získaval od rodičov. Doteraz bol päťkrát súdne trestaný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu