Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Gang okrádal štát o milióny, zasiahlo 150 policajtov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Gang daňových podvodníkov, ktorý pôsobil od Bratislavy až po Spišskú Novú Ves, obral štát o 7 miliónov eur. Úrad boja proti korupcii naňho zaútočil počas jednej z najväčších akcií, pri ktorej zasahovalo až 150 policajtov. Obvinili 21 ľudí.

Ako informovala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová, akcia prebehla na viacerých miestach Slovenska. Spolupracovali pritom aj s daňovým riaditeľstvom. Uskutočnili 22 domových prehliadok a na 19 miestach prehľadali iné priestory.

Vyšetrovateľ obvinil 21 ľudí. 18 z nich z neodvedenia dane a poistného a skrátenia dane a poistného, dve osoby za spolupáchateľstvo a jednu osobu za napomáhanie. Medzi zadržanými je aj jeden daňovák, Štefan M.

Podľa polície gang pôsobil najmenej od roku 2009 do augusta minulého roka. Bossom skupiny mal byť Roman J. "Riadil činnosť skupiny zameranej na neoprávnené získanie finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu," uviedla Dobiášová. Romanovi "zástupcovia" mali na starosti komunikáciu medzi jednotlivými členmi skupiny, odovzdávali pokyny ako postupovať pri vykonávaní daňových kontrol, vystavovali fiktívne účtovné doklady, preberali a rozdeľovali nelegálne získané finančné prostriedky medzi ostatných členov.

Takto organizovali a riadili činnosť a vedenie účtovníctva minimálne štrnástich spoločností. Ich činnosť podľa policajných zistení spočívala najmä vo vystavovaní a zaúčtovaní fiktívnych faktúr, nikdy však nebol dodaný tovar ani služby uvedené na faktúrach. Potom si uplatňovali neoprávnene nadmerný odpočet dane z pridanej hodnoty a zníženie odvodovej povinnosti DPH. Svojou činnosťou oklamali deväť daňových úradov. Škoda sa zatiaľ vyšplhala na viac ako sedem miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu