Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Haváriu na Dunaji a neskorý zásah už preveruje polícia

Záchranári dorazili s niekoľkohodinovým oneskorením Zobraziť galériu (2)
Záchranári dorazili s niekoľkohodinovým oneskorením

TRNAVA/ŠAMORÍN - Polícia už začala preverovať včerajšiu nehodu dvoch lodí, ktoré sa zrazili na prietokovom kanáli Dunaja, neďaleko Šamorína. Incident začala vyšetrovať ako podozrenie zo všeobecného ohrozenia. Na mieste sú stále hasiči, ktorí odčerpávajú vodu zo zničeného nákladného plavidla.

Výletná loď Viktoria, plaviaca sa pod maltskou vlajkou a nemecká loď Bavaria, prevážajúca kukuricu, sa zrazili v stredu v noci. Minister vnútra Daniel Lipšic ostro kritizoval spôsob zásahu, keďže záchranárske tímy dorazili na miesto s viac než šesťhodinovým meškaním. "Z nepochopiteľných príčin nebol vyrozumený záchranný integrovaný systém. Bola vyrozumená len súkromná záchranná služba," uviedol včera. Integrovaný záchranný systém podľa neho informovali až o 7.30 h, čo považuje za neprijateľné. Podľa Kataríny Zbudilovej zo Štátnej plavebnej správy kapitáni oboch lodí pôvodne nahlásili len drobnú nehodu, ku ktorej nie je potrebné privolať záchranárske zložky.

Vodu dnes záchranári odčerpávajú z prednej časti Bavarie, v ktorej sa nachádza strojovňa. Ako predpoludním informoval ich krajský hovorca Ivan Peťko, v krátkom čase očakávajú príchod špecialistov na lodné nehody z Nemecka. "Preskúmajú celé plavidlo a budú spolupracovať so Štátnou plavebnou správou a Povodím Dunaja,“ informoval. Nákladná loď je po nehode vážne poškodená a uviaznutá mimo plavebnej dráhy, výletná loď nie je v zlom stave. Na Viktorii bolo 160 pasažierov, v súvislosti s nehodou sa nikomu nič nestalo. Problém nastal len so staršou nemeckou výletníčkou, ktorej prišlo zle a museli ju prednostne evakuovať na breh.

Viktoria včera zostala na mieste nehody, pretože jej trup bránil nákladnej lodi, aby sa potopila. Minister Lipšic ponúkol pasažierom výletnej lode, ktorých podvečer evakuovali, že im zabezpečí program, ktorý mali mať na Slovensku.

Evakuácia pasažierov Viktorie:



šamorín, lode, havária, bavaria, viktoria, 2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu