Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Horí už 100 hektárov lesa, požiar nezastavili ani vrtuľníky!

Požiar v Starých Horách Zobraziť galériu (15)
Požiar v Starých Horách

STARÉ HORY– Rozsiahly lesný požiar vo Veľkej Fatre už zasiahol 100-hektárovú plochu. Ešte predpoludním, keď do hasenia nasadili 4 vrtuľníky hasiči informovali o 80-tich hektároch. Situáciu naďalej komplikuje silný vietor, ktorý sa popoludní ešte zintenzívnil.

Hasičom sa už viac ako 24 hodín nedarí skrotiť plamene, ktoré sa v okolí Starých Hôr rozhoreli v nedeľu popoludní. Zasahuje ich tu takmer 180 z celého Slovenska. Pomáhajú im aj dobrovoľníci a lesní robotníci. „Situáciu som si prezrel na vlastné oči a je to dosť zlé. Niektoré stromy zhoreli ako fakle. Tento požiar je minimálne rovnaký ako ten pred štyrmi rokmi, ak nie horší,“ povedal riaditeľ správy štátnych lesov Vladimír Masica. Priame škody podľa neho predbežne odhadli na vyše 200 tisíc eur. Táto suma však ešte nie je konečná. „Dôsledky na lesný porast môžu by také katastrofálne, že ich budeme cítiť aj o 2 alebo 3 roky,“ doplnil Masica.

Požiar pomáhajú hasiť aj vrtuľníky ministerstva vnútra a obrany. Tie prileteli na Staré Hory už ráno, pre nepriaznivý vietor však čakali do poludnia. Hasiť začali až okolo 11-tej a do 16-tej spolu nalietali 12 letových hodín. „Základňu sme urobili na Donovaloch a odtiaľ vrtuľníky nalietavajú na ohniská požiaru,“ povedal prezident hasičov Alexander Nejedlý.

Polícia úplne uzavrela prejazd cez horský priechod Donovaly do odvolania. Na Starých Horách zasadá krízový štáb. Ak nepomôže počasie a nezačne pršať, požiar môžu hasiť ešte niekoľko dní.

Situáciu mapovali aj ochranári. Podľa nich oheň zničil nielen vzácne rastliny – ako cyklámen fatranský, či ďalšie – ale aj hniezda chráneného vtáctva. „V jednej lokalite výr skalný, ktorý je tu mimoriadne vzácny, už sedel na vajíčkach. Keď som sa tam dnes šiel pozrieť, hniezdo už bolo obhorené a samica tam už nie je,“ povedal prírodovedec Miroslav Saniga. Podľa neho sa les z takejto katastrofy bude spamätávať veľmi dlho. „Nepôjde o roky, ale desaťročia,“ dodal.

Stare Hory požiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu