Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Haváriu AN-24 spôsobil pilot

Zobraziť galériu (6)

BRATISLAVA - Januárovú katastrofu slovenského armádneho lietadla, pri ktorej zahynulo 42 ľudí, spôsobil pilot, ktorý nezapol dôležitý prístroj varujúci pred príliš nízkym letom. V televízii Markíza to včera uviedol hlavný vojenský prokurátor Mikuláš Gardecký.

"Nenastavil na rádiovýškomere takzvanú nebezpečnú výšku, ktorá by mu potom signalizovala prípadný pokles lietadla pod úroveň, pod ktorú by klesnúť nemal," povedal Gardecký. Vyšetrovatelia však nedokážu zistiť, či sú za chybu zodpovední i ďalší členovia posádky, lebo nemajú nahrávku z kabíny. Ministerstvo obrany sa k výsledkom vyšetrovania nevyjadrilo, lebo stále neobdržalo oficiálnu správu prokuratúry.

Vojenské lietadlo Antonov An-24 so 43 ľudmi na palube sa večer 19. januára tesne pred plánovaným pristátím na letisku v Košiciach zrútilo na kopci Borsó v maďarskej obci Hejce neďaleko slovenskej hranice. Na jeho palube sa vracali slovenskí vojaci z polročného pôsobenia v mierovej misii v Kosove. Nešťastie prežil jediný človek, nadporučík Martin Farkaš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu