Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Armáda už pozná príčiny havárie An-24

Pri januárovom leteckom nešťastí zahynulo 42 vojakov.
Pri januárovom leteckom nešťastí zahynulo 42 vojakov.

KOŠICE - Velenie slovenskej armády už pozná príčiny havárie lietadla An-24, pri ktorej pred pol rokom zahynulo 42 ľudí. Zverejní ich však až po tom, ako sa s približne tisícstranovým dokumentom s výsledkami práce špeciálnej vyšetrovacej komisie zoznámi nový minister obrany František Kašický. ČTK to dnes povedal hovorca ministerstva obrany Milan Vanga. Predbežné informácie o priebehu vyšetrovania naznačovali, že haváriu spôsobilo pochybenie pilotov.

"V týchto dňoch má správu k dispozícii veliteľ vyšetrovacej komisie, teda náčelník generálneho štábu (generál Ľubomír Bulík), ktorý ešte jednotlivé pasáže konzultuje s príslušnými expertmi," informoval Vanga. Dodal, že správa obsahuje okrem iného aj množstvo detailných informácií technického charakteru a armáda ju mieni verejnosti predniesť v čo najzrozumiteľnejšej forme. "Tento týždeň to však určite nebude," poznamenal hovorca.

Informácie o predbežných záveroch vyšetrovania však naznačovali, že nehodu spôsobila chyba pilotov. Podľa informácií, ktoré zverejnil ešte vo februári denník Nový čas s odvolaním na správu vyšetrovateľov, zrejme posádka podcenila výšku terénu pod lietadlom a v jeho bezprostrednej blízkosti. Vraj sa potvrdili aj špekulácie, že lietadlo nemalo dobre nastavený rádiovýškomer.

Podľa komisie vraj posádka podcenila prechod z prístrojového na vizuálne priblíženie na pristátie a neuvedomila si nebezpečenstvo situácie. Štúdia údajne tiež vylúčila, že by nehodu zavinilo zabezpečenie na letisku, počasie alebo zhoršený zdravotný stav posádky. Ministerstvo obrany sa k týmto informáciám odmietlo vyjadriť.

Podľa Vangu od zverejnenia výsledkov vyšetrovania závisí aj vyplatenie odškodného rodinám pozostalých. "Istá čiastka, takzvané úmrtné, už bola vyplatená všetkým. Vyplatenie väčšej časti však príde na rad až neskôr," dodal.

Ministerstvo obrany tak doteraz vyplatilo pozostalým okolo 8,5 milióna korún. Ide o výplatu úmrtného, alebo vdovských a sirotských dávok. Najväčšiu časť plánovaného odškodného, ktorá by mala celkovo dosiahnuť desiatky miliónov korún, však pozostalí zatiaľ nedostali.

Vláda po najväčšej leteckej havárii v histórii Slovenska rozhodla začiatkom februára o tom, že odškodní pozostalých po 42 obetiach tragickej nehody armádneho lietadla celkovou sumou takmer 67 miliónov slovenských korún. Nie všetci pozostalí však dostanú rovnakú sumu. Výška odškodného je závislá na hodnosti, ale aj na tom, ako dlho vojak v armáde slúžil a tiež od počtu detí, ktoré osireli.

Bývalý minister obrany Juraj Liška začiatkom februára sľúbil, že pozostalí dostanú odškodné v maximálnej možnej miere, ako to umožňuje zákon o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov. Minister na zoznam ľudí, ktorých pozostalí budú odškodnení, zaradil aj jednu civilnú obeť tragédie - civilného pracovníka ministerstva obrany. Keďže na neho sa zákon o odškodnení nevzťahuje, vláda pre jeho rodinu schválila 400.000 slovenských korún.

V troskách armádneho lietadla An-24, ktoré sa zrútilo neďaleko maďarskej obce Hejce umrelo 19. januára 42 pasažierov. Väčšinu obetí tvorili príslušníci slovenského kontingentu KFOR, ktorí sa vracali z misie z Kosova. Katastrofu prežil iba nadporučík Martin Farkaš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu