Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slota: Fico konečne pochopil, ale iniciatíva Smeru je nechutná

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Iniciatíva Smeru-SD je prekvapujúca až nechutná, tvrdí šéf SNS Ján Slota. Reagoval tak na návrh zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chce požiadať vládu o konkrétne kroky a vyhlásenia voči politike Maďarska vo vzťahu k Slovensku.

"Mali nás počúvať podstatne skôr, mohli sme problém spoločne riešiť a Smer-SD by dnes nemusel hrať toto divadlo. Smer-SD radšej nemal v nedávnej minulosti kolaborovať s SMK ani Hídom a dnes, keď je možno už neskoro zastaviť rútiaci sa maďarský valec, sa nemuseli hrať na spasiteľa. Prečo Smer-SD až dnes objavil Ameriku? Prečo nás počas fungovania vo vládnej koalícii nepočúvali – naopak, usilovali sa zjemniť naše názory a spolu s ostatnými ich označovali za extrémne a radikálne? Všetci by sa nám mali ospravedlniť a hry maďarskej politiky konečne začať brať vážne," uviedol vo vyhlásení, ktoré poskytol agentúram.

Podľa Slotu sa tak mohli vyhnúť mnohým problémom a zbytočnej gradácii napätia, ktoré Maďarsko voči nám neustále vyvoláva. Zopakoval, že Maďarsku ide o odtrhnutie južného Slovenska, zavedenie maďarského nárečia na Slovensku, likvidáciu slovenskej štátnosti a destabilizáciu celej strednej Európy. "Teší nás však, že pán Fico pochopil zámery a povahové črty Viktora Orbána a že sa Smer poučí, že diktatúra jednej politickej strany, akou je Fidesz, je v týchto zemepisných šírkach neprijateľná," uviedol.

SNS preto navrhuje tri kroky: okamžite stiahnuť nášho veľvyslanca v Budapešti, bezodkladne zrušiť Zmluvu o dobrom susedstve a spolupráci a obmedziť cezhraničný styk medzi Slovenskom a Maďarskom.

Ďalším by malo byť referendum o tom, že na Slovensku je jediným štátnym a úradným jazykom slovenský jazyk, ako je to napríklad vo Francúzsku či Kalifornii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu