Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ste odpad a chrapúň, urážal Slota v parlamente

SNS si pripravilo aj transparent
SNS si pripravilo aj transparent

BRATISLAVA - Téma používania menšinových jazykov je taká zbytočná a nezmyselná ako poslanci parlamentu za Most-Híd. Vyhlásil to počas včerajšej rozpravy predseda SNS Ján Slota. Na oplátku ho Ondrej Dostál (OKS/Most-Híd) označil za hanbu slovenského národa a predseda Mostu-Híd Béla Bugár dodal, že Slotove vyjadrenia sú žumpa.

Slovensko podľa Slotu sa vďaka vláde Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) pomaly stáva kolóniou Maďarska. Pomáha tomu podľa neho aj zníženie 20-percentnej hranice na používanie menšinových jazykov v úradnom styku na 15 percent, o ktoré sa snaží kabinet novelizáciou zákona. Zníženie kvóra bude podľa Slotu "veľkou hanbou a zlým signálom demokratickej Európe a celému svetu".

Upozornil, že Slovensko je krajinou, ktorá všetkým národnostným menšinám ponúka a garantuje všetky práva, ktoré majú mať. "V niektorých prípadoch až nadštandardne," poznamenal s tým, že od roku 1990 je so svojím postavením nespokojná len maďarská menšina. "Ostatným podmienky vyhovujú. Urobte si názor, čo z toho vyplýva," obrátil sa na poslancov. "Ak to takto pôjde ďalej, tak tu všetci skončíme so slúchadlami na ušiach a zo Slovenska sa stane jazykové Kocúrkovo," vyhlásil.

Šéf SNS upozornil, že ak by právna norma v parlamente prešla, "nikto už nebude potrebovať učiť sa či používať slovenčinu ako štátny jazyk". Zároveň avizoval, že jeho strana návrh právnej normy nepodporí. "Budeme hlasovať proti tejto nehanebnej novele zákona a zhodíme ju zo stola. Dúfam," povedal s tým, že novelu právnej normy berie SNS iba ako dočasnú legislatívu. Tvrdí, že keď sa národniari vrátia do vlády, zákon zmenia.

Slotovmu vystúpeniu predchádzalo nalepenie transparentu národniarov na rečnícky pult. Písalo sa na ňom "KDH-OKS-SDKÚ-DS-SaS, vždy svorne v jednom šíku rozkladajú Slovenskú republiku".

"Je mi cťou, že som podfarboval tento prejav i tým, že tam bola na čestnom druhom mieste zmienená OKS. Myslím si, že takáto nástenka, nech už je akokoľvek nepravdivá a blbá, každopádne aspoň stojí daňového poplatníka menej peňazí," reagoval na transparent poslanec OKS z klubu Most-Híd Peter Osuský.

Jeho kolega Ondrej Dostál (OKS/Most-Híd) označil Slotu za hanbu slovenského národa. Jeho prejavu sa nečuduje, lebo vie, že "odbavovanie sa na protimaďarských výpadoch je hlavnou agendou SNS". Predseda Mostu-Híd Béla Bugár označil Slotove vyjadrenia za žumpu a viac sa k nim podľa neho ani nemá význam vyjadrovať.



Slota perlil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu