Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pošta má talent: V Česku ju vyhodili, na Slovensku šéfkou urobili!

Marcela Hrdá
Marcela Hrdá (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA – Ministerstvo dopravy posilňuje tím o ozajstný klenot. Včera oznámilo zmenu vo vedení Slovenskej pošty. Štátnu akciovku má z problémov vyhrabať Marcela Hrdá, ktorá šéfovala pošte v Česku. Vedeniu ministerstva zrejme nevadilo, že ju iba pred mesiacom vyhodili po kritike jej výkonov.

Zjednodušene by sa dalo povedať, že predpokladom na najvyšší manažérsky post v pošte je zvyšovanie dlhov, rapídny pokles zisku, nekoncepčné rušenie pobočiek a nezvládnutá komunikácia. Hrdú odvolal z funkcie minister vnútra Radek John. Ako dôvod uviedol jej neuspokojivé výkony na poste generálnej riaditeľky Českej pošty. Jej úlohou bolo pripraviť štátny podnik na liberalizáciu trhu, ktorý čaká aj Slovensko. Čo sa jej však nepodarí u našich susedov, môže si vyskúšať u nás. Minister dopravy Ján Figeľ ju totiž vymenoval do funkcie šéfky našej pošty.

Čo nás asi tak čaká, napovedajú asi aj Hrdej veľké plány v Česku. Chcela vyhodiť na ulicu 3-tisíc ľudí, zrušiť stovky pobočiek v malých obciach a naopak plánovala veľké investície do telekomunikácií a bankovníctva. Minister John koncepciu neschválil a Hrdej návrhy označil za nekoncepčné. "Dostala som ponuku, ktorú som v týchto dňoch akceptovala. Zásadným momentom bol jednoznačný záujem vlastníka nájsť a presadiť dlhodobú perspektívu," povedala nová šéfka pre týždenník Ekonom.

Hrdá sa stala šéfkou Českej pošty koncom roka 2009 a hneď sa jej podaril husársky kúsok. Ročný zisk klesol zo 661 miliónov českých korún na 250 miliónov. Slovenské ministerstvo dopravy sa však aj napriek tomu rozhodlo osloviť Hrdú s odôvodnením, že česká pošta dosahovala pod jej vedením zisk. „Menovanie Marcely Hrdej je dobrou správou pre všetkých, ktorým leží na srdci budúcnosť Slovenskej pošty. V jej osobe získavame kvalitnú vrcholovú manažérku s rozsiahlymi skúsenosťami z reštrukturalizačných projektov a z rozvoja tradičných i moderných poštových služieb,“ vyhlásil minister Figeľ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu