Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Packa končí, odznak s číslom 007 skončí v trezore

Ján Packa
Ján Packa

BRATISLAVA - Policajný prezident Ján Packa dnes definitívne skončil vo funkcii šéfa Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR. Packov služobný odznak s číslom 007, pôjde do trezoru na policajnom prezídiu, čo znamená, že na obleku niektorého z ochrankárov ho už nebude možné uvidieť. "Ukončil som si jednu etapu, takže odteraz budem len prezident PZ," povedal dnes Packa po slávnostnom zhromaždení pri príležitosti 15. výročia vzniku úradu.

Packa ešte nechcel prezradiť meno svojho nástupcu. Povedal len, že pracuje na úrade, má za sebou 25 rokov profesionálnej kariéry. Hodnotil ho ako praktika, s ktorým spolupracoval na bezpečnostných opatreniach. "Taký akčný typ ako ja, možno menej mediálny," dodal. Do funkcie bude menovaný okamžite po tom, ako dostane osvedčenie Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktoré ho bude oprávňovať na oboznamovanie sa s dokumentmi najvyššieho stupňa utajenia.

Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR priamo riadi minister vnútra SR. Zaisťuje osobnú bezpečnosť prezidenta SR, predsedu Národnej rady SR, predsedu vlády SR, predsedu Ústavného súdu SR, ministra vnútra SR, ministra obrany SR, ministra spravodlivosti SR a ďalších osôb určených vládou SR, zahraničných predstaviteľov postavených im na roveň počas ich pobytu na území SR. Úrad taktiež zabezpečuje prepravu ministrov vlády SR a ochranu špeciálnych sudcov a prokurátorov. Zahraničným predstaviteľom, ktorí navštívia územie SR, sa ochrana poskytuje v súčinnosti so zahraničnými bezpečnostnými službami.

Úrad ochrany len od roku 2002 zabezpečil na vysokej profesionálnej úrovni ochranu viac ako 100 zahraničným delegáciám vrátane pobytu Svätého Otca Jána Pavla II, prezidenta Izraela Moše Katsava, konania Parlamentného zhromaždenia NATO, summitu prezidentov Spojených štátov amerických Georga W. Busha a Ruskej federácie Vladimíra Putina a predsedu vlády Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Tonyho Blaira.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu