Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obama vyzval Kaddáfího, aby sa vzdal moci

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes vyzval Muammara Kaddáfího, aby sa vzdal moci. Režim líbyjského vodcu podľa šéfa Bieleho domu stratil legitimitu. Líbyou už niekoľko týždňov zmietajú protivládne nepokoje a Kaddafi vzbudil vo svete značné pobúrenie, keď proti nim krvavo zakročil. Povstalci v súčasnosti kontrolujú časť krajiny.

Spojené štáty so spojencami v týchto dňoch zvažujú opatrenia, ktorými by líbyjskému diktátorovi zabránili v ďalšom krviprelievaniu. Najčastejšie sa hovorí o bezletovej zóne nad krajinou, ktorá by Kaddáfímu zabránila využívať vojenské letectvo proti vzbúrencom. Hneď niekoľko faktorov americkej armády ale uviedlo, že takýto krok by zďaleka nebol jednoduchý a že by v každom prípade išlo o vojenskú operáciu.

USA však preskupujú svoje námorné a letecké sily v oblasti. Podľa hovorcu Bieleho domu Jaye Carneyea si USA nechávajú všetky možnosti otvorené. V prvom rade sa chystajú na humanitárnu operáciu. Americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová v Kongrese zároveň tento týždeň vyslovila názor, že Líbyi by mohla hroziť aj dlhodobá občianska vojna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu