Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kaddáfí bombarduje ropný terminál v Brige

Bombardovanie pri Brige
Bombardovanie pri Brige

TRIPOLIS - Jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího dnes obnovili útok na východolíbyjský ropný terminál Marsá al-Briga. V stredu opozícia Brigu, rovnako ako napadnuté východolibyjské mesto Adžedábíja, po boji ubránila za cenu 14 mŕtvych.

Agentúra AFP dnes citovala svedka z Brigy, podľa ktorého vojenské lietadlá zvrhli bombu na oblasť medzi obývanou zónou mesta a ropnými zariadeniami. Žiadne obete vraj svedok nevidel.

Príjazd k rafinérii stráži opozícia, hliadky na mieste rovnako potvrdili nálet. "Videl som trikrát preletieť lietadlo. Myslím, že to bol Suchoj. Pri treťom prelete zvrhol bomby," povedal jeden z mužov na hliadke. Reportér AFP videl v objekte rafinérie krátery po bombách.

V stredu Brigu napadli pozemné jednotky a podľa svedkov sa pri meste zvádzali ťažké boje. Kaddáfího jednotky údajne podporovalo letectvo aj delostrelectvo. Tri z obetí patrili k táboru súperov. "Z tých troch mal jeden pri sebe nigérijské doklady a ďalší dvaja boli africkí černosi. Dokumenty pri sebe nemali," povedal zdroj.

To by malo potvrdzovať správy, že Kaddáfí do bojov nasadzuje žoldnierov z krajín južne od Líbye. Briga je druhý najväčší líbyjský ropný terminál a v rukách opozície je od minulého týždňa. Leží viac ako 700 kilometrov východne od Tripolisu a dnes k nej dorazili posily nielen z Adžedábíje, ale aj zo vzdialenejšieho Benghází.

Protivládne nepokoje sa v Líbyi začali v polovici februára. Kaddáfí odmieta odstúpiť a demonštrácie tvrdo potláča. Podľa západných odhadov pri nich zahynulo vyše tisíc ľudí. Opozícia žiada o zahraničnú pomoc najmä v podobe zbraní, cielených náletov a zriadenie bezletovej zóny, ale západné krajiny zatiaľ váhajú.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes povedal, že aliancia intervenciu v Líbyi neplánuje, ale pripravuje sa "na všetky možnosti". Rasmussen tiež pripomenul, že Bezpečnostná rada OSN zatiaľ povolenie na použitie sily proti Kaddáfímu nedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu