Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľkopodnikateľa Varehu zadržali pre miliónové podvody!

Zobraziť galériu (6)
"Zemepán" Mikuláš Vareha

BRATISLAVA - Až o 29 miliónov eur mal údajne pripraviť štát kontroverzný zemplínsky "zemepán" Mikuláš Vareha. Podľa ministra vnútra Daniela Lipšica malo ísť o daňové podvody.

Polícia dnes Varehu zadržala skoro ráno na východnom Slovensku. Obvinili ho z krátenia dane a poistného za fiktívne obchody, ktoré robil v rámci svojich poločností. Tých má Vareha niekoľko desiatok.

Na základe obchodov s fiktívnym tovarom si podľa ministra Lipšica uplatnil odpočet DPH za 866 miliónov korún (29 miliónov eur). Celkovo štát od roku 2007 do roku 2010 podnikateľovi vyplatil  986 miliónov korún (32,7 milióna eur).

"Je dosť možné, že obvinenie bude rozšírené, čo sa týka rozsahu aj ďalších osôb," avizoval minister. Podnikateľa zadržali a potom, ako ho vypočujú, vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor špeciálnej prokuratúry rozhodnú, ako ďalej.

Vareha je podľa ministra financií Ivana Mikloša konateľom 77 obchodných spoločností. Tieto spoločnosti si navzájom predávali tovar, často bez toho, aby opustil sklady.

Niekedy išlo naozaj o bizarné veci. Vareha údajne obchodoval aj s lykožrútom smrekovým, drevenými bránkami či maštaľným hnojom. "Nie je známe, že sa s nimi voľne obchoduje na trhu," poznamenal Mikloš.

Meno samozvaného "pána Zemplína" sa v minulosti spájalo so sexuálnymi škandálmi i násilnými incidentmi.

 



Mikloš: Daňový podvod Varehu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu