Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mladíci s penisom boli umelci, nie demonštranti, tvrdí Um!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mladíci, ktorých ráno zastavila policajná hliadka s transparentom, pripomínajúcim penis, neboli demonštranti, ale umelci! Tvrdia to členovia iniciatívy Um!, ktorí sú pobúrení policajnou verziou udalosti.

Polícia vo svojej správe médiam spomenula bezpečnostné opatrenia, ktoré prijala v súvislosti s dnešným summitom Vyšegrádskej štvorky. Popísala incident, pri ktorom hliadka skoro ráno zastavila štvoricu mužov, nesúcu asi dvojmetrový transparent, pripomínajúci penis.

"Vzhľadom na to, že osoby smerovali ku miestu konania povoleného zhromaždenia a mohli by ho svojím konaním narušiť, boli tieto osoby vyzvané (...) aby predložili občianske preukazy," uviedol bratislavský policajný hovorca František Peczár.

Jeden z mladíkov (20) podla polície tvrdil, že mu ho ukradli. Hliadka ho údajne chcela zobrať na políciu, čomu sa mal brániť. "Proti osobe bolo nutné použiť donucovacie prostriedky, nakoľko pri nastupovaní do služobného motorového vozidla kládla aktívny odpor," informoval Peczár.

Členovia umeleckej iniciatívy um však túto verziu odmietajú, podľa nich skupina o summite ani netušila. "Išlo o štyroch mladých umelcov, ktorí kvôli vyhrážkam a výzve polície, aby takzvaný transparent pripomínajúci mužský pohlavný úd zničili, nestihli otvorenie výstavy, čo pocítilo i niekoĺko desiatok sklamaných ľudí," uvádza sa v reakcii združenia. Transparent bol v skutočnosti časťou inštalácie nemeckého umelca Hansa Jurgena.

Iný názor majú aj na "aktívny odpor" jedného z mladíkov. "Súhlasil s tým, že poskytne dobrovoĺne svoje osobné údaje a príslušník polície si ich môže rýchlo overiť cez vysielačku. Po tom ako sa však zapojil k obrane umeleckej inštalácie a bránil sa so slovami, že nejde o nijaký priestupok ani trestný čin, bol v hysterickom "ego" záchvate policajtov predvedený na policajné oddelenie," dodáva združenie.

Iniciatíva Um! sa zviditeľnila najmä protestom proti súsošiu Svätopluka od normalizačného sochára Jána Kulicha. V lete ju dokonca na niekoľko hodín oblepili kartónom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu