Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Víkendy snov v STV: Televízia preplácala alkohol, exotické jedlá a voňavky

STV, zamestnávateľ roka
STV, zamestnávateľ roka

BRATISLAVA – Ak si myslíte, že na Slovensku neexistuje práca snov, ste na omyle. To, čo totiž preplácala STV zamestnancom vo svoje dcérskej firme, nemá zrejme na Slovensku obdobu. Dokazuje to kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Podľa nej televízia, ktorá zápasila s miliónovými stratami, bez mihnutia oka míňala koncesionárske poplatky na alkohol alebo exotické jedlá ako pštrosy či klokany. Aby toho nebolo málo, služobné peniaze šli aj na voňavky či výlet na Majstrovstvá Európy vo futbale. Navyše niektoré z týchto účtov mali víkendový dátum.

Plytvanie s peniazmi vyplýva zo záverov NKÚ. Ten si zobral na paškál eseročku 1.2 media, ktorej jediným spoločníkom je STV. Firma, ktorá mala na starosti predaj reklamy, pričom bola v strate milión eur, míňala podľa výsledkov kontroly v rokoch 2008 a 2009 peniaze bez toho, aby uviedla jasný dôvod zakúpenia alkoholu či jedál.

Na zvyšovanie guráže alebo zlepšenie nálady alkoholom minuli zamestnanci za dva roky okolo 10-tisíc eur, na zaplnenie žalúdkov rôznymi dobrotami 800 eur. „Pri kontrole vyúčtovaných dokladov kontrolná skupina zaregistrovala pri položkách ′strava, jedlo′ skutočnosti, že vo viacerých prípadoch 1 porcia sa pohybovala v cenovej úrovni od 250,- Sk do 600,- Sk (klokan, pštros, losos, a pod.),“ píše sa v správe NKÚ, podľa ktorej z väčšiny dokladov nebolo možné určiť, či išlo o pracovné alebo iné stretnutia, ani počet zúčastnených osôb. Vo väčšine prípadov boli doklady nečitateľné.

Nechýbala však medzi nimi ani úhrada raňajok či nákup 42 vstupeniek na Euro 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku za 6 700 eur. Podľa protokolu NKÚ je záhadou aj to, že 25 dokladov bolo zaúčtovaných s dátumom, ktorý pripadol na deň pracovného pokoja, teda sobotu, nedeľu alebo sviatok. Súčasná riaditeľka RTVS Miloslava Zemková je z výsledkov kontroly zhrozená a plánuje rušiť všetky dcérske spoločnosti STV. „Keď niekto takéto niečo urobil, je to prinajmenšom na napomenutie, ak nie na prísnejší postih, pretože je to nezodpovedné,“ reagovala Zemková.

Členka mediálneho výboru parlamentu Magda Vášáryová tvrdí, že takéto plytvanie musí raz skončiť. „Keď nie je dostatočná kontrola a pevná ruka vedenia, tak to dopadne takto, že si zamestnanci dovolia všetko,“ tvrdí poslankyňa. Maslo na hlave má podľa nej v tomto bývalé vedenie a všetci, ktorí ho podporovali. Pokúšali sme sa osloviť aj konateľa spomínanej eseročky Róberta Slezáka, no v televízii nám povedali, že už u nich nepracuje.

Zemkova_NKU


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu