Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Füle chce zachovať koncesie, Abrahám zdroje z rozpočtu

Ján Füle a Peter Abrahám
Ján Füle a Peter Abrahám

BRATISLAVA – Spoločné sídlo STV a SRo ako PPP projekt chce vybudovať jeden z kandidátov na šéfa RTVS Ján Füle.

Bývalý novinár a hovorca prezidenta Rudolfa Schustera tvrdí, že RTVS by sa mal ďalej financovať z koncesií, aj z reklamy a zo zmluvy so štátom. Je proti zrušeniu koncesií, verejnoprávne médiá si totiž podľa neho má platiť verejnosť.

Füle je zástancom zrušenia STV3, no chcel by pripraviť nový spravodajsko-športový programový okruh a zachovať všetky rozhlasové okruhy. "Ponúkam zmenu na moderné médium s prioritou aj na internet a rozširovanie programových služieb tak, aby si plnilo funkciu verejnoprávneho média," charakterizoval svoj projekt RTVS na päť rokov.

Konsolidácia RTVS však bude behom na dlhé trate, avizoval. "Momentálne robia obdobný projekt v Írsku a tam to majú rozvrhnuté na 15 rokov, takže nie je to vôbec beh na krátke trate," konštatoval. Za pravdepodobných horúcich protikandidátov označil Jaroslava Rezníka, Miloslavu Zemkovú a Petra Abraháma.

Práve Peter Abrahám sa dnes vyslovil za zvýšenie dôveryhodnosti RTVS. Chcel by zverejňovať všetky zmluvy RTVS na jej webstránke. "Celý projekt musí byť o dôveryhodnosti," povedal pre médiá Abrahám.

RTVS by sa mala zbaviť všetkých neopodstatnených nákladov aj ľudí. Televízia by mala mať len Jednotku a Dvojku, tretí a ďalšie programy sú len otázkou peňazí, myslí si Abrahám. Šport by z Trojky podľa jeho typu zaradil na Jednotku aj na Dvojku. Naopak nemenil by nič v rozhlase, nechal ho tak ako je "dnes nastavený." Za zásadnú otázku považuje sídlo, zdôrazňuje však, že nie je priateľom rýchlych ani jednoduchých riešení. "Mať takúto inštitúciu pod jednou strechou je ideál," doplnil s tým, že RTVS sa bez oddlženia štátom svojich dlhov nezbaví.

Abrahám je zástancom financovania zo štátneho rozpočtu. "Preto, lebo keď bude v zákone o štátnom rozpočte kapitola o RTVS a keď bude spoľahlivo dodržiavaná disciplína štátu posúvať peniaze, ktoré sú schválené zákonodarcami, tak potom viete projektovať celú výrobu na dlhé obdobie dopredu. To je absolútne dominantná podmienka. Keď tie peniaze nebudú chodiť z rôznych dôvodov, ale budú schválené v rozpočte RTVS, tak potom ako chcete riadiť?," konštatoval. 

Pred mediálnym výborom dnes od 9:30 vystúpili Peter Abrahám, Vladimír Burianek, Dušan Davidov, Róbert Filipp, Fedor Flašík, Ján Füle, Martin Gajdoš, Pavel Jacz, Marián Ostatník, Peter Puškár, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Vladimír Seman, Marián Šinkovič, Tibor Takáč, Václav Vetrecin, Miloslava Zemková. Svoje poradie si žrebovali na začiatku, ako prvý vystúpil Rezník.

Dvaja z kandidátov, Ján Derďák sa ospravedlnil pre chorobu a Jozef Zima odkázal, že napokon nepríde, pretože voľba je podľa neho spolitizovaná. Žrebovanie zmeškal Puškár, vystúpil preto ako posledný.

Výbor sa musí zísť a do dvoch dní od verejného vypočutia poslať plénu svoje odporúčanie. Samotnú voľbu by mohli poslanci stihnúť do konca práve prebiehajúcej schôdze. Poslanci ešte musia vyriešiť aj výšku platu generálneho riaditeľa RTVS.

Zvolený kandidát bude viesť verejnoprávnu inštitúciu RTVS, ktorá vznikla 1. januára na základe zákona z dielne ministra kultúry Daniela Krajcera.
  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu