Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nie som politický kandidát a tlakom odolám, tvrdí Zemková

Miloslava Zemková
Miloslava Zemková

BRATISLAVA – Spojenie SRo a STV je rizikom a ak ho budúci generálny riaditeľ RTVS nezvládne, môže to znamenať zánik verejnoprávnych médií.

Uviedla to dnes vo svojej prezentácii projektu kandidáta na šéfa RTVS Miloslava Zemková. Spojenie stabilného rozhlasu so zadlženou televíziou nemôže byť podľa nej dlhodobo v prechodnom režime.

V projekte však upozornila nielen na riziká ekonomické ale aj na riziká politické. Potrebná na naštartovanie spoločného fungovania je podľa nej podpora od štátu.

Poslanci koalície - Tomáš Galbavý a Magdaléna Vášáryová (obaja z SDKÚ-DS) pri kladení otázok Zemkovej projekt chválili. Zemková pritom zdôraznila, že ak by bola zvolená tak bude síce zvolená politikmi ale rozhodne nie je politický kandidát a politickým tlakom odolá. "Momentálne necítim žiadne politické tlaky a ak ich budem cítiť, tak o nich budem hovoriť," uviedla.

RTVS by mala mať vyrovnaný rozpočet už v roku 2012, ostatné kritériá ako výroba kvalitného programu budú potrebovať dlhšiu dobu, najmenej tri roky. Bez pomoci štátu sa RTVS úspešne nenaštartuje, nevznikne jeho prípadné spoločné sídlo. V projekte počíta so súčasným modelom financovania verejnoprávnych médií - z tzv. koncesií, reklamy a príspevkov od štátu (zmluva štátu s verejnoprávnymi médiami). Keď sa systém financovania začne meniť, bude o tom diskutovať.

Zemková počíta s pozastavením Trojky ale nie s úbytkom počtu okruhov v rozhlase. Na kvalitnom spojení STV a SRo, zlúčením spoločných funkcií, môže RTVS ušetriť už päť miliónov eur ročne, uviedla Zemková. Výbor zatiaľ vypočul Jaroslava Rezníka, Tibora Takáča, Vladimíra Buriánka, Miloslavu Zemkovú a Mariána Šinkoviča.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu