Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rezník nechce reklamu a tvrdí, že nie je politická figúra

Jaroslav Rezník
Jaroslav Rezník (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Mediálny výbor parlamentu začal vypočutie 19 kandidátov na šéfa RTVS, prvý predstavil svoj projekt generálny riaditeľ TASR a bývalý riaditeľ SRo Jaroslav Rezník.

STV pritom označil za "fabriku, ktorá vyrába dlhy", a bez pomoci štátu sa situácia verejnoprávnych médií podľa neho nedá riešiť. Za základ považuje vyrovnané hospodárenie. Stabilné financovanie, ak sa zrušia koncesie, musí byť podľa Rezníka garantované ústavným zákonom, ktorý zaručí prísun peňazí zo štátneho rozpočtu.

Od roku 2013 by RTVS mala byť bez klasickej reklamy, no mala byť mať napríklad teleshoping či sponzoring. Navrhuje efektívnejšiu štruktúru, kde by bolo o 51 riadiacich pracovníkov menej. Verejnoprávne médiá by podľa neho mali vzdelávať, informovať a zabávať, ale nebyť bulvárom. STV sa musí prispôsobiť tomu, na čo štát má, teda mala by mať len dva programy, dvojka by vysielala šport z trojky.

Sídlo RTVS by sa mohlo riešiť viacerými spôsobmi, presťahovaním rozhlasu do STV alebo naopak, no najefektívnejšia by bola nová budova. Obe súčasné sídla sú neefektívne a nerekonštruovateľné, tvrdí Rezník, ktorý dodal, že nie je politická figúra.

Po Rezníkovi vystúpil Tibor Takáč, ktorý v projekte navrhol zrušenie RTVS, teda oboch verejnoprávnych médií – STV aj SRo. Verejnoprávne programy by mohli byť na objednávku štátu vyrobené u súkromných elektronických vysielateľov – televízií a rádií.

Tretí v poradí sa predstavuje Vladimír Buriánek, ktorý by po zrušení koncesií odporúčal financovanie RTVS ročne vo výške 0,8 percenta z príjmov zo štátneho rozpočtu. Burianek, ktorý bol v rokoch 1997-2010 člen vrcholového manažmentu a producent všetkých vlastných programov v spoločnosti Maya a externe spolupracuje s VŠMU, je za zrušenie Trojky a za redukciu programov SRo na päť okruhov.

Ako štvrtá prezentuje projekt dočasná šéfka RTVS Miloslava Zemková.

Parlamentný výbor pre kultúru a médiá začal o 9:30 vypočutie projektov rozvoja a riadenia RTVS 19 kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS. Sú medzi nimi v abecednom poradí: Peter Abrahám, Vladimír Buriánek, Dušan Davidov, Ján Derďák, Róbert Filipp, Fedor Flašík, Ján Füle, Martin Gajdoš, Pavel Jacz, Marián Ostatník, Peter Puškár, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Vladimír Seman, Marián Šinkovič, Tibor Takáč, Václav Vetrecin, Miloslava Zemková a Jozef Zima.

Kandidáti si pred vypočutím vylosovali poradie a ako prvý svoj projekt predstavil Jaroslav Rezník. Všetci kandidáti majú 10 minút na prezentáciu projektu, nasledujú otázky poslancov - členov mediálneho parlamentného výboru a po nich 10 minút na odpovede.

Po skončení vypočutia, ktoré sa predpokladá večer, by sa výbor mal dohodnúť na tom, aký spôsob voľby šéfa RTVS navrhne parlamentu. Predpokladá sa, že voľba by mala byť verejná a konať by sa mohla už v piatok. Návrh na voľbu by mal výbor predložiť parlamentu do stredy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu