Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SaS vyzvala Uhliarika, aby nezasahoval do výhrady svedomia

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sloboda a Solidarita vyzvala ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, aby dal verejný prísľub, že nebude zasahovať do využívania výhrady vo svedomí a že akékoľvek rozhodnutie o vlastnom postoji v tejto otázke bude slobodné a nebude žiadnemu občanovi na prospech alebo ujmu.

SaS zároveň žiada, aby dal minister záruky, že slobodné rozhodnutie budú rešpektovať aj nominanti KDH a všetci riadiaci pracovníci v pôsobnosti rezortu zdravotníctva.

"SaS znepokojujú medializované informácie, ako aj podnety verejnosti o možnom pokračovaní nátlaku na lekárov ohľadom uplatňovania si výhrady vo svedomí," informovala Tatiana Tóthová, tajomníčka šéfa SaS Richarda Sulíka. Ozrejmila, že strana bude brániť akémukoľvek nátlaku na prijímanie vynútených rozhodnutí.

"Nechceme, aby boli ľudia na Slovensku nútení nedobrovoľne si uplatňovať výhradu vo svedomí," povedala Tóthová. Využívanie princípu výhrady vo svedomí môže, okrem ideologického vydierania a nátlaku na zdravotníckych pracovníkov, viesť podľa jej slov k stavu, keď bude ľuďom fakticky znemožnené uplatnenie si nároku na poskytnutie zákonnej zdravotnej starostlivosti. Ako reagovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Katarína Zollerová, minister Uhliarik kategoricky akýkoľvek nátlak odmieta.

"Minister vždy rešpektoval, rešpektuje a bude rešpektovať výhradu práva vo vedomí," doplnila. Akýkoľvek nátlak na pracovníkov v rezorte zdravotníctva zo strany ministra Ivana Uhliarika odmieta aj KDH. V písomnom stanovisku strana pripomenula, že jej minister sa zúčastnil rokovania poslaneckého klubu SaS, na ktorom sa ho poslanci SaS mohli pýtať, a aj sa pýtali na informácie, ktoré odzneli v spomínanej výzve. "Je poľutovaniahodné, že strana SaS reaguje na slová opozičného poslanca a takto sa snaží vytĺkať politický kapitál," konštatoval hovorca KDH Matej Kováč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu