Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sulík: Králik bude odvolaný, SaS si nechce robiť hanbu

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Nominant strany Sloboda a Solidarita (SaS) na poste riaditeľa Slovenskej teplárenskej Juraj Králik bude odvolaný. Potvrdil to dnes médiám predseda strany Richard Sulík.

"Ja som nevedel o tom, že tam došlo k podozreniam s nejakými nekalými obchodmi s emisiami," vysvetľoval Sulík novinárom. Podľa jeho slov nie je v záujme SaS, aby si "takto robila hanbu". Premiérka Iveta Radičová dnes Sulíka upozornila na uvedeného nominanta. "Myslím si, že je všetko jasné," poznamenal šéf SaS. Spomenul, že jeho strana sa snaží svojich nominantov, pokiaľ je to možné, preverovať. Keď zistí nejaké pochybenia, koná.

"Toto je presne ten postup, ktorý by naša koalícia mala do budúcna zvoliť," dodal. Na nevýhodný predaj emisií štátnou Žilinskou teplárenskou v roku 2008 upozornil dnes denník Sme. V tom čase jej šéfoval Králik ako nominant SNS a štát mohol týmto predajom prísť o viac ako 800.000 eur. Králika po vlaňajších parlamentných voľbách nominovala SaS do čela Zvolenskej teplárenskej.

Z dokumentov, ktoré má denník k dispozícii, vyplýva, že žilinská tepláreň v roku 2008 predala 60.000 ton emisných povoleniek po 11 eur za tonu. Priemerná trhová cena bola pritom v tom čase 24,37 eura. Za trhovú cenu tak mohli Žilinčania získať o 802.200 eur viac. Tepláreň vtedy podľa Sme spadala do portfólia firiem ovládaných vládnou SNS.

V predstavenstve sedela manželka Milana Vendrinského, ktorý požičiaval lídrovi strany Jánovi Slotovi luxusný športiak Dodge Viper. V predstavenstve bol aj ďalší človek údajne blízky šéfovi SNS Karol Gordík a do dozornej rady v roku 2009 dosadili aj Slotovu dcéru Alžbetu Porubcovú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu