Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Fico: Hanebnosť, zlepenec sa postavil nad zákon

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vládni poslanci sa v parlamente správajú tak, akoby pre nich neplatil zákon, povedal dnes predseda Smeru-SD Robert Fico.

Reagoval tak na rozhodnutie predsedu parlamentu Richarda Sulíka neumožniť voľbu generálneho prokurátora, kým nebude schválená verejná voľba. Rovnako aj utorkovým rozhodnutím mediálneho výboru umožniť uchádzať sa o členstvo v rade RTVS aj tým kandidátom, ktorí nespĺňajú zákonné podmienky.

Fico zdôraznil, že od Sulíka nežiadajú nič iné, len aby vykonal, čo mu ukladá zákon. Dnešné zmarenie mimoriadnej schôdze preto považuje za hanebné.

„Neschopnosť tohto zlepenca využiť 79 poslancov a presvedčiť ich, aby sa demokraticky správali v tajnej voľbe však nie je ústavný dôvod,“ vyhlásil.

Citoval aj výrok jedného z čelných predstaviteľov koalície, podľa mal zaznieť na poslaneckom grémiu: „Táto vládna koalícia má väčšinu len vtedy, ak je verejná voľba.“

Smer-SD bude podľa Fica naďalej pripravovať kroky na obhajobu nezávislej prokuratúry a súdnictva, vrátane možných podaní na ústavný súd. Predseda klubu Smer-SD Pavla Pašku obvinil koaličných poslancov z arogantného správania, je preto pripravený aj na expresívnejšie formy komunikácie. „Pokiaľ sa situácia nevráti k normálnemu štandardu parlamentných demokracií 21. storočia, tak vám za seba vyhlasujem, (...) že nájdem spôsob, ako upútať vašu pozornosť,“ zastrájal sa pred novinármi.

Koaliční poslanci dnes hlasovali proti schváleniu mimoriadnej schôdze, na ktorej si chcel Smer-SD vynútiť ďalšiu tajnú voľbu generálneho prokurátora. Poslanci najsilnejšej opozičnej strany sa totiž nazdávajú, že Sulík si rozhodnutím nevyhlásiť voľbu až kým nebude schválené tajné hlasovanie, neplní svoje povinnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu