Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najvyšší súd nariadil bývalému katolíckemu farárovi ústavnú liečbu

BRATISLAVA 6. augusta (SITA) - Bývalý katolícky farár Ľudovít B. sa definitívne musí liečiť v psychiatrickej liečebni. Najvyšší súd (NS) SR zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu Špeciálneho súdu (ŠS), ktorý mu v júni nariadil ochranné liečenie v psychiatrickej liečebni. Agentúre SITA to potvrdila vedúca kancelárie predsedu NS SR Eva Rupcová.

ŠS na verejnom zasadnutí skonštatoval, že pobyt bývalého katolíckeho farára na slobode je pre spoločnosť nebezpečný, preto sa musí liečiť v ústave pre duševne chorých. Ľudovít B., ktorý bol trestne stíhaný pre podvod, trpí totiž schyzoafektívnou psychózou. Ak by farár nebol podľa znalcov z odboru psychiatrie a psychológie pod ústavnou kontrolou lekárov, mohol by sa opäť dopúšťať ekonomickej trestnej činnosti. Tá je totiž bežná pri jeho type ochorenia. Ľudovít B. naopak žiadal, aby mu súd nariadil liečenie ambulantnou formou.

Vyšetrovateľ obvinil Ľudovíta B. z pokusu o podvod v októbri 2005. Bývalý farár podľa obvinenia v auguste alebo v septembri minulého roka vo Zvolene lákal takmer 500 miliónov korún od istého kupca pod zámienkou predaja pozemkov v rožňavskom biskupstve. Obvinený vo svojej výpovedi podľa medializovaných informácií hovoril aj o prepojení agentov SIS na podvod v tejto kauze. Podľa jeho slov mal byť priamo riadený agentkou tajnej služby, ktorú verejnosť pozná pod krycím menom Kováčová. V marci tohto roka vyšetrovateľ na základe znaleckých posudkov zrušil jeho obvinenie, pretože v čase spáchania skutkov nevedel rozoznať nebezpečenstvo svojho konania a nemôže byť preto trestne zodpovedný.

Tajná služba koncom mája potvrdila, že na tejto kauze jej ľudia pracovali a monitorovali ju. Riaditeľ SIS Ladislav Pittner tiež zbavil niektorých príslušníkov SIS mlčanlivosti, aby ich mohol vyšetrovateľ vypočuť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu