Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dobrovoľná stráž v Krompachoch má u miestnych rešpekt

Náčelník mestskej polície Ján Kopnický na obchôdzke so svojimi dobrovoľnými pomocníkmi Jaroslavom Gáborom (v strede) a Jakubom Holubom.
Náčelník mestskej polície Ján Kopnický na obchôdzke so svojimi dobrovoľnými pomocníkmi Jaroslavom Gáborom (v strede) a Jakubom Holubom.

KROMPACHY - Novinka sa ujala! Na problémové lokality v Krompachoch denne dohliadajú zatiaľ traja dobrovoľníci. Popri štátnej a mestskej polícii či priemyselných kamerách dávajú na neprispôsobivých občanov pozor aj strážcovia verejného poriadku. Keďže najlepšie poznajú miestne pomery, vzbudzujú značný rešpekt.

„Máme aj obušky, no sú len na výstrahu. Vôbec sme ich nemuseli použiť. Stačí dohováranie alebo tvrdšie slovo a zaraz je poriadok,“ vraví Jakub Holub (29), otec ôsmich detí, ktorý je nielen strážnikom, ale aj asistentom komunálnych sociálnych pracovníkov. Spolu s kolegami zabezpečuje, aby v okolí Hornádskej ulice vládol pokoj aj v noci.

„Snažíme sa upozorniť aj na vandalizmus či fetovanie detí. Smutnou módou sa stalo, že najmä teraz v horúčavách polihujú na ceste a kamiónom z fabriky bránia v prejazde,“ dodal ďalší strážnik Jaroslav Gábor (35), ktorý má taktiež až osem potomkov.

„Dobrovoľnú stráž sme obnovili po niekoľkých rokoch pauzy. Funguje už asi mesiac a osvedčila sa. Jej členovia majú totiž medzi miestnymi veľkú autoritu,“ povedal náčelník krompašskej mestskej polície Ján Kopnický. Strážcovia zatiaľ robia zadarmo. Zatiaľ im mesto len dobíja kredity na mobiloch, hľadá však aj možnosť odmeniť ich finančne.


Nočné havrany
Mestská polícia tiež rozvíja projekt Nočné havrany. „Ide o ďalšie skupiny dobrovoľníkov, ktorí v noci hliadkujú v uliciach mesta. Sú označení a už svojou prítomnosťou v teréne sa snažia zabrániť možným konfliktom. Zároveň dohliadajú na mládež. Nezasahujú, ale ihneď nás kontaktujú,“ povedal J. Kopnický.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu