Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kašický si uctil obete januárovej nehody vojenského špeciálu

František Kašický
František Kašický

HEJCE - Minister obrany František Kašický si dnes uctil pamiatku 42 vojakov, ktorí pred pol rokom zahynuli pri páde vojenského leteckého špeciálu An-24. Na spomienkovom akte pri pamätnej tabuli na vrchu Borsó pri obci Hejce na maďarsko-slovenských hraniciach sa zúčastnilo niekoľko desiatok pozostalých. Nový minister im na mieste nešťastia sľúbil, že výsledky vyšetrovania tragédie zverejní tak, aby neutrpela pamiatka zosnulých vojakov.

"Najväčšia letecká katastrofa v histórii samostatnej Slovenskej republiky ukázala, akému nepredvídateľnému riziku musia príslušníci ozbrojených síl pri plnení úloh v operáciách v zahraničí čeliť," povedal Kašický. Rodiny obetí minister uistil, že ministerstvo sa postará o to, aby sa o vyšetrovaní nehody aj o odškodňovaní pozostalých informovalo citlivo, s ohľadom na pamiatku obetí. Podľa predbežných záverov expertíz nebolo príčinou havárie lietadla technická porucha, pravdepodobne zlyhal ľudský faktor.

Kašický chce so závermi vyšetrovania vojenského špeciálu najprv oboznámiť vládu, parlament a prezidenta, až potom verejnosť, spresnil hovorca armády Milan Vanga.

Vojenský Antonov so 43 cestujúcimi na palube sa zrútil na kopci Borsó pri maďarskej obci Hejce 19. januára tohto roku večer tesne pred slovenskou hranicou, len niekoľko minút pred pristátím na letisku v Košiciach. Na jeho palube boli vojaci, ktorí sa vracali z mierovej operácie KFOR v Kosove. Katastrofu prežil jediný vojak, nadporučík Martin Farkaš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu