Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Haváriu vojenského lietadla bude pripomínať bronzový anjel

Víťazný návrh pamätníka obetiam leteckej havárie vojenského lietadla AN-24
Víťazný návrh pamätníka obetiam leteckej havárie vojenského lietadla AN-24

BRATISLAVA - Bronzová socha anjela na veľkom kameni bude v maďarskej obci Hejce pripomínať tragickú haváriu slovenského vojenského lietadla, pri ktorej zahynulo 42 vojakov. Verejnú súťaž, ktorú vypísalo ministerstvo obrany, vyhral návrh trojice autorov - architektov Vavrinca Perleczkého, Ladislava Molnára a sochára Ladislava Saba, ktorí dnes svoje umelecké dielo predstavili aj ministrovi obrany Martinovi Fedorovi.

Ako na dnešnej tlačovej besede informoval riaditeľ komunikačného odboru Ministerstva obrany SR Maroš Kemény, autori si za víťazný návrh pamätníka, ktorý bude na mieste nešťastia stáť najneskôr do sviatku pamiatky zosnulých, vyslúžili odmenu 100 000 korún. Druhú cenu - 40 000 korún získal návrh akademického sochára Františka Pintu. Na treťom mieste sa umiestnil kolektív tvorcov v zložení Michal a Dušan Burákovci, Peter Valach a Marek Bakalár, ktorý získal cenu 30 000 korún.

"Navštívili sme dvakrát miesto nešťastia a od začiatku bolo jasné, čo treba urobiť," vyhlásil pred novinármi architekt víťazného kolektívu V. Perleczky. Kompozícia pozostáva z bronzovej sochy anjela a kameňov, ktoré sú nasmerované na horu, kde sa lietadlo so slovenskými vojakmi zrútilo. Je ich 42 a symbolizujú slzy anjela, vysvetlil architekt. Pamätník dotvárajú štyri stromy.

"Dlho sme rozmýšľali, čo by mal byť ústredný motív," vyhlásil sochár L. Sabo. Rozhodli sme sa pre anjela, "ktorý možno trošku zaspal, možno z malej nepozornosti, niečo nehmatateľného, čo sa tam udialo." Anjel má symbolizovať ľudské city, ochranu ľudí a ich lásku. Sabo vysvetlil, že aj v Košiciach, kam lietadlo s vojakmi smerovalo, sa nachádza anjel Michael, ktorý nosil meč. "Je to anjel, ktorý bojuje za dobro, vlastne naši chlapci to isté robili," pokúsil sa vysvetliť hlavnú ideu diela Sabo. Autori pomníka sa podľa neho inšpirovali renesančnými hrobmi v kostole. "Oni vlastne nedoleteli do Košíc, tak my sme im vybudovali akúsi kaplnku, akýsi kostol hore na mieste nešťastia," podotkol sochár. Návrh pamätníka je podľa neho výsledkom dlhej meditácie celého kolektívu nad tragédiou, ktorá sa v januári tohto roka udiala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu