Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rodičia za smrť trojmesačného Paľka, ktorý podľahol zápalu pľúc, vinia lekárku

„Keby nám lekárka lepšie vysvetlila, čo Paľkovi hrozí, mohol žiť,“ vraví jeho otec Pavol Handurbadžo (26), vľavo jeho žena Soňa.
„Keby nám lekárka lepšie vysvetlila, čo Paľkovi hrozí, mohol žiť,“ vraví jeho otec Pavol Handurbadžo (26), vľavo jeho žena Soňa.

ROŽŇAVA - Odmietli nechať svojho trojmesačného syna s ťažkým zápalom pľúc v nemocnici a odviezli si ho domov. Keď sa malému Paľkovi o niekoľko hodín zhoršil stav, už bolo neskoro. Po dvoch hodinách, ako ho záchranka doviezla späť do nemocnice, zomrel! Rodičia, ktorí neposlúchli odporúčanie detskej lekárky na pohotovosti, teraz smrť jediného syna dávajú za vinu práve jej.

„Keby nám lekárka na pohotovosti v Rožňave lepšie vysvetlila, čo Paľkovi hrozí, určite by sme si ho nezobrali domov,“ dookola opakuje jeho otec Pavol Handurbadžo (26), ktorý má s manželkou Soňou (22) ešte tri dcéry, a to Veroniku (6), Viktóriu (4) a Soňu (2).

Prudké zhoršenie zdravotného stavu jediného syna si nevedela vysvetliť ani jeho mama Soňa: „Hoci sme mu dali predpísané lieky, na druhý deň stále veľa kašľal, zle dýchal a mal aj horúčku.“ Nakoniec musela Paľka v nedeľu ráno po tom, ako ho v sobotu odmietli rodičia nechať v nemocnici, znovu odviezť záchranka. Nemluvňaťu však ostali už len dve hodiny života.

Detská lekárka Jarmila Bajcsyová, ktorá v sobotu slúžila na pohotovosti, svoje zlyhanie rázne odmieta: „Rodičom som povedala, že dieťa má ťažký zápal pľúc aj priedušiek. Upozornila som ich, že stav sa večer môže ešte zhoršiť a lepšie by sa oň postarali v nemocnici. Namiesto toho mi len nadávali a na vlastnú zodpovednosť si ho zobrali domov. Ich podpisy sú aj v lekárskej knihe a mám na to aj svedka, moju zdravotnú sestru.“

Podľa nej v nemocnici by mal chlapček veľkú šancu, aby ho zachránili a odmietnutie starostlivosti ho zrejme stálo život. Vyšetrovateľ už začal stíhanie vo veci usmrtenia. Ak sa rodičom preukáže vina, hrozí im trest odňatia slobody od 2 do 5 rokov. Chlapčeka včera rodina pochovala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu