Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ružbachy: Smrtná jama ožila

Zobraziť galériu (3)

VYŠNÉ RUŽBACHY - Smrtná jama sa znovu prebudila! Zo suchého krátera vo Vyšných Ružbachoch (okr. Stará Ľubovňa) v týchto dňoch začal na povrch vystupovať oxid uhličitý (CO²), ktorý tu zabil už niekoľko menších vtákov a hlodavcov. Paradox je, že Smrtná jama, ako ju miestni volajú, leží v areáli kúpeľov len niekoľko sto metrov od ďalšieho krátera, v ktorom sa pokojne kúpu ľudia! Hoci ľuďom vraj smrteľné nebezpečenstvo nehrozí, vo veľkom množstve môže oxid uhličitý spôsobiť stratu vedomia!

Kráter v areáli kúpeľov nazvali miestni ľudia Smrtná jama pre viaceré mŕtve zvieratá, ktoré sa tu našli. Tabuľku s výstrahou pred nebezpečným plynom umiestnili na jej dno staroľubovnianski hasiči pred niekoľkými dňami. „Požiadal nás o to správca. Železný stojan s tabuľou inštalovali do Smrtnej jamy traja muži s kyslíkovými prístrojmi. Zároveň pozbierali mŕtve vtáky a hlodavce, ktoré tu našli,“ povedal hasič Ján Plavčan. Väčšie koncentrácie oxidu uhličitého zaznamenajú v kráteri niekoľkokrát do roka. Podľa starostu Vyšných Ružbách Dezidera Kilára v kráteri nájde vďaka plynu smrť niekoľko desiatok zvierat ročne. Uhynuli tu dokonca i pes či líška. Ľudia však podľa generálneho riaditeľa kúpeľov Jozefa Mikuša (39) ohrození nie sú. V druhom kráteri v rámci kúpeľov sa teda môžu pokojne kúpať. „Smrtná jama leží mimo centrálneho areálu kúpeľov. Tabuľa je preventívne opatrenie pre návštevníkov, ktorí to tu nepoznajú,“ upozornil riaditeľ. V minulosti boli podľa riaditeľa okolo krátera tabuľky s upozornením, ale mizli. „Preto sme výstrahu umiestnili priamo do stredu krátera,“ dodal J. Mikluš. Kúpeľní hostia berú rozruch okolo suchého krátera s humorom. „Mohli by to využiť na turizmus. Veď je to zaujímavá atrakcia,“ navrhol starší pán.

Čo je oxid uhličitý?
Bezfarebný plyn, vzniká pri spaľovaní, sopečnou činnosťou, dýchaním organizmov. Nie je jedovatý, ovplyvňuje srdcový rytmus a frekvenciu dychu. Vysoké koncentrácie môžu vyvolať bolesti hlavy, dusenie až stratu pohybovej schopnosti a vedomia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu