Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Na košickom sídlisku videli hada

Na tomto košickom sídlisku videli hada. Zobraziť galériu (3)
Na tomto košickom sídlisku videli hada.

KOŠICE - Had medzi panelákmi máta v týchto dňoch obyvateľov košickej Rosnej ulice. Plaz, ktorého na sídlisku videli, je podľa oznamu vyveseného na bránach čierny, s oranžovým zafarbením hlavy, asi pol metra dlhý. Podľa chovateľov však ľuďom nič nehrozí. Podľa popisu pravdepodobne ide len o neškodnú užovku.

Odborníci upokojujú, že ľudia by pri stretnutí s hadom nemali podľahnúť panike. Tomu, že ide o užovku, nasvedčuje nielen sfarbenie, ale aj fakt, že vretenica do nižších polôh nezlieza. „Vyhrievajú sa tu na slnku. V blízkosti je železničná trať, kde pravdepodobne žijú,“ konštatoval chovateľ Štefan Kiernos a dodal: „Sú plaché, pred človekom uniknú. Netreba ich chytať, ale radšej zavolať odborníka.“ Skúsenosti s hadmi majú aj v košickej asanačnej službe.
Na košickom sídlisku videli
Zobraziť galériu (3)
Na Rosnú ulicu ich zatiaľ nikto nevolal, no pred dvoma týždňami pomáhali chytať hada-korálovku na inom košickom sídlisku. Ušla majiteľovi a po rúrach sa dostala do ďalšieho bytu.
Ktorý had je jedovatý?
Z hadov, žijúcich na Slovensku, je jedovatá jedine vretenica obyčajná. Dorastá do dĺžky 60 až 70 centimetrov. Býva rôzne sfarbená a má trojuholníkovú hlavu, čím sa líši od užovky, ktorej hlava má oválny tvar. Rozpoznateľná je tiež znakom v tvare V na hlave a kľukatou kresbou na tele. Žije vo vyšších polohách.

Na košickom sídlisku videli
Zobraziť galériu (3)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu