Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Novou riaditeľkou SND by sa mala stať Silvia Hroncová

Silvia Hroncová
Silvia Hroncová

BRATISLAVA - Novou riaditeľkou Slovenského národného divadla (SND) by sa mala stať Silvia Hroncová. Rozhodla o tom 14-členná komisia, ktorá zasadala na Ministerstve kultúry SR. Silvia Hroncová v súčasnosti pracuje ako generálna riaditeľka Divadelného ústavu.

Spomedzi šiestich uchádzačov na post riaditeľa SND získala najviac hlasov. Na druhom mieste sa umiestnil Andrej Hrnčiar, riaditeľ Slovenského komorného divadla v Martine. Na treťom mieste skončila súčasná riaditeľka Novej scény Wanda Hrycová. Komisia teraz navrhne ministrovi kultúry Rudolfovi Chmelovi, aby menoval Silviu Hroncovú do funkcie novej riaditeľky Slovenského národného divadla.

Na novú generálnu riaditeľku Slovenského národného divadla (SND) Silviu Hroncovú čaká vyriešenie sťahovania SND a sprevádzkovanie novostavby SND na nábreží Dunaja. "Treba zmapovať súčasný stav, či je reálne, aby novostavba začala profesionálne fungovať už od januára," uviedla po verdikte výberovej komisie doterajšia riaditeľka Divadelného ústavu Silvia Hroncová. Podľa jej projektu si SND zachová svoje tri súbory - činohru, operu a balet, ale aj v súvislosti s novými priestormi je podľa nej potrebné rozšíriť aktivity divadla o rôzne vzdelávacie projekty, semináre či prezentácie. Až po tom, čo sa stane novostavba i jej okolie centrom, ráta so zvýšením počtu premiér titulov v SND. Činohra je podľa nej dnes dosť vyťažená s 12 predstaveniami za týždeň, opera a balet budú mať v novostavbe vyšší počet predstavení.

Jednou z prvých snáh Hroncovej bude zlepšiť komunikáciu SND s verejnosťou, aby "bolo jasné, že je národnou kultúrnou a reprezentatívnou inštitúciou". To bude úlohou pre zjednotené PR oddelenie divadla. Jej prvé kroky povedú do divadla na stretnutie so súbormi SND, ktorým odprezentuje svoju koncepciu vedenia divadla. Po nástupe spustí personálny i ekonomický audit, keďže chce sprehľadniť finančné toky v divadle a zaviesť novú organizačnú štruktúru. Hroncová sa ešte k personálnym otázkam nechcela vyjadrovať. Uviedla však, že bude rada spolupracovať s novým riaditeľom činohry SND Romanom Polákom, vo vedení opery a baletu, kde je dnes jej protikandidát Marián Chudovský a Emil T. Bartko, si predstavuje osobnosti rešpektované aj v zahraničí. Hroncová dúfa, že zabezpečí špičkové podmienky pre umelcov. Vyštudovaná divadelná vedkyňa uskutoční sociologický výskum diváka, cíti i potenciál na zvýšenie návštevnosti SND.

Nová riaditeľka bude iniciovať aj viaceré zmeny v legislatíve súvisiacej so SND, je potrebné zmeniť zriaďovaciu listinu SND a zákon o ňom, z príspevkovej organizácie by sa podľa nej divadlo malo stať prinajmenšom verejnoprávnou organizáciou. Pri prezentácii svojho projektu podotkla, že treba systémovo uvažovať aj o zákone o kultúre či verejnoprávnych inštitúciách. Okrem súčasných finančných zdrojov divadla, ako je štátna dotácia, ktorá tvorí 81 percent jeho rozpočtu, chce pre SND začať využívať aj granty. Upraviť sa musí podľa nej aj cena lístkov. Okrem toho chce dosiahnuť, aby SND zvýšilo svoju sebestačnosť, to znamená vlastný príspevok na činnosť zo súčasných 16 - 17 na 20 - 25 percent, ako je to bežné v Európe.

"Bude to veľmi náročné, doteraz na pozícii riaditeľa stál herec alebo režisér, je to pre mňa veľmi veľká zodpovednosť," prezradila svoje pocity prvá riaditeľka SND Hroncová. Podľa nej SND vždy malo vo vedení ľudí s kreditom, čo sa bude snažiť zachovať. Má za sebou niekoľkoročné skúsenosti z riadenia Divadelného ústavu, ktorý spolupracuje so všetkými divadlami na Slovensku, preto dúfa, že tieto kontakty budú pokračovať aj naďalej.

Životopis Silvie Hroncovej >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu