Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slota: Kvôli jednej rúre nepotrebujeme Maďarsko, stačí Poľsko

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA – Šéfovi SNS Jánovi Slotovi vadí plynovod aj časté návštevy maďarských predstaviteľov a riešenie energetickej bezpečnosti spoluprácou s Maďarskom považuje za omyl.

"Ak nám raz niekto zatvoril kohútik na Ukrajine, Maďari to kedykoľvek urobia s ešte väčšou chuťou," citovala Slotu TASR. Reagoval tak na návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Bratislave a podpis medzivládnej dohody o severo-južnom plynovom prepojení. Má spájať terminály v Chorvátsku a v Poľsku, pričom bude prechádzať aj Slovenskom a Maďarskom.

Energetickú bezpečnosť považuje síce za veľmi dôležitú, ale „nemyslíme si, že kvôli jednej rúre musíme robiť stretnutia na takejto úrovni a podpisovať dokumenty s Maďarskom, lebo tento plyn môže byť bez problémov preberaný aj z Poľska. Veď v prípade núdze takto nebudeme visieť na Ukrajine, ale na Maďarsku. Myslím si, že naše vzťahy (s Poľskom, pozn. red.) sú podstatne priateľskejšie než s Maďarskom," vyhlásil Slota.

Slota nesúhlasí s postojom vlády, ktorá podľa neho Orbánovi poskytuje priestor tam, kde pred ním "zatvára dvere celá Európa". "Také časté návštevy vrcholných maďarských politických predstaviteľov na Slovensku v tomto čase, keď je napätie medzi našimi dvoma krajinami veľmi dramatické a veľmi vzdialené základnej myšlienke, ktorá je obsiahnutá v Zmluve medzi Maďarskou republikou a Slovenskou republikou o dobrých susedských vzťahoch a priateľskej spolupráci, sú provokáciou," povedal.

Súčasne zopakoval, že kroky súčasnej maďarskej vlády, parlamentu a prezidenta smerujú k spochybňovaniu Trianonskej mierovej zmluvy. Maďarský koberec v hale Európskej rady podľa neho nie je náhoda.

Severo-južný plynárenský koridor má spájať terminály v Chorvátsku a v Poľsku, pričom bude prechádzať aj Slovenskom a Maďarskom. Riešenie získalo podporu EK, ktorá ho ako strategický podporí sumou 30 miliónov eur v rámci Európskeho energetického programu obnovy (EEPR).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu