Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Matovič odkázal Ficovi: Buď chlap a škody plať zo svojho

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obyčajní ľudia vyzývajú expremiéra Fica, aby škody spôsobené na majetku štátu za jeho vlády, uhradil zo svojho. Ústavný súd kritizovali za to, že odďaľovaním rozhodnutia „pomohol Ficovi dokonať podlý čin.“

Od expremiéra chcú, aby dal verejný prísľub, že krytie škody pre protiústavnosť dvoch opatrení jeho vlády bude v prvom rade platiť z vlastného. Štyria poslanci tak reagujú na stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu, podľa ktorého poisťovne nemusia svoj zisk použiť v zdravotníctve a vyvlastňovania pozemkov pri výstavbe diaľnic označil za neprípustné.

„Náprava rozhodnutí Ficovej vlády bude mať veľmi negatívny dopad na štátne financie, keďže hrozí, že uplatnené náhrady škôd sa môžu vyšplhať na závratných 30 miliárd korún, čo je, pre lepšiu predstavivosť, približne 20-tisíckrát vyššia škoda ako bola škoda spôsobená pridelením bytu pánu ministrovi Jánovi Figeľovi,“ vyhlásil poslanec Igor Matovič.

Podľa Obyčajných ľudí Fico konal v obidvoch prípadoch úmyselne. „Žiadny skúsený právnik by nerobil niečo, o čom dopredu vie, že je to protiústavné,“ zdôraznil Matovič a Ficovi odkázal, aby bol chlap. „Nie je predsa možné, aby politik úmyselne spôsobil škodu obrovského rozsahu, ale na jej krytie sa skladali po drobných všetci ľudia a firmy cez vyššiu DPH, či iné dane a poplatky,“ uviedol.

Podľa Matoviča je to jeden z príkladov, že ich návrh na hmotnú zodpovednosť politika za spôsobenú škodu je správny a jeho zavedenie do praxe nevyhnutné. Obyčajní ľudia podľa Matoviča veria, že Fico „nebude zbabelec,“ ale postaví sa problému čelom ako chlap.

„Veríme, že uzná v plnej miere svoju vinu a nebude si vymýšľať žiadne detinské výhovorky. Veríme, že svojím rozhodnutím nepotvrdí to, čo vyhlásil, že jemu nezáleží na nejakom majiteľovi záhradky, to je, že mu na právach obyčajných ľudí nezáleží,“ vyhlásil.

Poslanci kritizovali aj Ústavný súd, ktorého rozhodnutie síce privítali, ale odsudzujú dlhodobé nekonanie vo veci. „Domnievame sa, že odďaľovaním rozhodnutia až na obdobie po voľbách Ústavný súd pomohol Robertovi Ficovi dokonať jeho podlý čin,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu