Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

SNS žiada okamžite stiahnuť bilbord s mapou Veľkého Maďarska

Čelní predstavitelia SNS Anna Malíková a Ján Slota.
Čelní predstavitelia SNS Anna Malíková a Ján Slota.

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) žiada, aby bol z ulíc Bratislavy okamžite stiahnutý maďarský bilbord s mapou Veľkého Maďarska slúžiaci na propagáciu výstavy Donaumonarchie.

Podľa hovorcu SNS Rafaela Rafaja, kontroverzný bilbord nie je v súlade s dobrým spolunažívaním a dobrými mravmi, vyvoláva národnostné napätie priamo v hlavnom meste suverénneho štátu s mapou "Magyarországu" v hraniciach veľkého Maďarska (Uhorska), maďarskou trikolórou a medzinárodným označením Maďarskej republiky "H". SNS je pobúrená národnostnou provokáciou spoločensky nezodpovednej reklamy, ktorá hrubým spôsobom narúša národnú dôstojnosť Slovákov, šíri strach, historickú traumu, skrytú agresivitu vizuálneho posolstva a znevažuje suverenitu a zvrchovanosť SR.

Obsah bilbordu a forma jeho posolstva výlučne v maďarčine podľa SNS porušuje viaceré zákony, a to zákon o reklame či o štátnom jazyku. Porušuje aj zákonom stanovenú štandardizáciu geografických názvov a Etické zásady reklamnej praxe Rady pre reklamu (RPR). SNS preto v pondelok podá v tejto súvislosti podnet Rade pre reklamu. "Pohoršenie vyvolávajúci bilbord je podľa SNS v rozpore s paragrafom tri zákona o reklame, pretože ohrozuje dobré meno reklamy, hrubým a necitlivým spôsobom porušuje normy mravnosti a najmä uráža národné cítenie a skrytou formou propaguje násilie propagujúc uhorský žalár národov," vysvetľuje Rafaj.

Ako dodáva, bilbordová spoločnosť mala sama okamžite stiahnuť kontroverzný pútač iredentistickej propagandy a nečakať na rozhodnutie RPR. Ignorovanie slovenčiny na bilborde je podľa SNS zámerné, pretože slovenský jazyk je výrazom suverenity Slovenskej republiky a bilbord formou mapy jednoznačne propaguje maďarstvo a Maďarsko v hraniciach jednotného územia a v maďarskej trikolóre.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu