Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Novelou zákona chcú zrušiť dve percentá pre umelecké fondy

Ministerstvo kultúry SR
Ministerstvo kultúry SR

BRATISLAVA - Umelecké fondy možno prídu o príjmy, ktoré v súčasnosti získavajú z dvoch percent odvedených z autorských honorárov a jedného percenta za použitie diel. Ministerstvo kultúry (MK) SR iniciatívne pripravilo novelu zákona o umeleckých fondoch, ktorá takúto povinnosť ruší.

Dôvodom novely, ktorá je v súčasnosti v pripomienkovom konaní, je podľa rezortu kultúry diskriminácia umeleckej obce vo vzťahu k daňovej reforme. Okrem 19 % dane z príjmu sú totiž umelci povinní do príslušného fondu odvádzať ďalšie dve percentá zo zárobku. "Takýto stav nie je v súlade so zámerom daňovej reformy," konštatuje MK SR.

Umelecké fondy by zrušením takejto povinnosti umelcov prišli o približne 44 mil. korún ročne. " Tieto prostriedky zostávajú vo sfére kultúry - časť zostane umelcom, časť vydavateľom, nebudú však prerozdeľované prostredníctvom umeleckých fondov," konštatuje sa v predkladacej správe k materiálu. MK SR však dodáva, že fondy budú môcť časť stratených príjmov získať, ak sa umelci a vydavatelia rozhodnú prispieť im dobrovoľne.

Financovanie umenia z iných verejných zdrojov ako je štátny rozpočet v súčasnosti zabezpečuje zákon o umeleckých fondoch, ktorého pôvodným cieľom bolo vytvoriť inštitucionálny a finančný mechanizmus samofinancovania umenia spoločnosťou bez zásahu štátu. Priama podpora sa uskutočňuje prostredníctvom troch fondov - literárneho, výtvarného a hudobného. Prostriedky, ktoré fondy získavajú od umelcov a vydavateľov, idú na priamu podporu umenia, na sociálny program, správu fondov a údržbu a prevádzkovanie nehnuteľností.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu